Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.01.2025 06:00

Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie

ziemniaki
Fot. Canva

Gotowanie ziemniaków wydaje się banalnie proste. Jednak to tylko pozory. Codziennie wielu z nas na własne życzenie, pozbawia ziemniaki cennych wartości odżywczych. Podpowiadamy, czego nigdy nie robić podczas gotowania tych warzyw. 

Ziemniaki wartościowe i smaczne

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Podajemy je do obiadu i bez nich wielu z nas nie wyobraża sobie tego posiłku. Ziemniaki są smacznym uzupełnieniem dań mięsnych, zup i zapiekanek. Te popularne warzywa są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. 

Warto sięgać po ziemniaki, bo ich jedzenie dostarczy nam witamin z grupy B oraz witamin: A, C, E, K i PP. Ziemniaki zawierają też potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan. Jak gotować ziemniaki? Jednego błędu musimy się stanowczo wystrzegać

obiad
Fot. Canva/robert6666
Magda Gessler
Gessler pogrążona w żałobie. Przekazała wstrząsające wieści. „Bolesna strata dla całej rodziny"

Gotowanie ziemniaków z błędem

Gotowanie ziemniaków to łatwizna. Jednak można podczas tej czynności w kuchni popełnić wielki błąd. Przez niego pozbawimy ziemniaki wszystkich wartości odżywczych. Jeśli włożymy warzywa do garnka z zimną wodą i wstawimy do gotowania, to niestety stracimy cenne minerały i witaminy.

Dlatego musimy pamiętać, by zawsze obrane ziemniaki wkładać wyłącznie do wrzątku. Dzięki temu nie stracimy cennych wartości odżywczych. Warto też podkreślić, że gotowanie ziemniaków powinno przebiegać na średnim ogniu. Są też sposoby na to, by usprawnić proces gotowania ziemniaków. 

Ziemniaki lepsze niż zwykle

W prosty sposób można dodać smaku ziemniakom. Dodatek masła sprawi, że warzywa będą delikatne i bardziej aksamitne. Trzeba tylko dodać 1 łyżkę masła do gotującej się wody z ziemniakami. W wyniku tego powstaje cienka warstwa, która działa niczym pokrywka.

Zapobiega nadmiernemu parowaniu i utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę. Dzięki temu ziemniaki sprawniej i szybciej się ugotują. Po odcedzeniu będą lepsze i bardziej kremowe. Zyskają maślany smak i jędrną strukturę. Pisaliśmy o spadku cen masła. Radziliśmy, jak pozbyć się zacieków ze sztućców. 

ziemniaki
Fot. Canva/YelenaYemchuk

Źródło: haps.pl