Smakosze.pl Przepisy Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka
Canva / Grzegorz Sulkowski

Dodaj dokładnie 2 łyżki do pasty z makreli. Wyjdzie bosko kremowa i lekka

14 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pasta z makreli jest świetnym dodatkiem do chleba. Większość osób przynajmniej raz przygotowywała ten przysmak w swojej kuchni. Nie każdy jednak zna tajny składnik, który warto uwzględnić w popularnym przepisie. Mowa tutaj o odrobinie kremowej kwaśnej śmietany.

Pasta z makreli to doskonały pomysł na pożywne śniadanie

Pasta z makreli cieszy intensywnym wędzonym smakiem. Ponadto zawiera witaminy i składniki mineralne, które naturalnie występują w rybim mięsie. Zdrową przekąskę można jeszcze ulepszyć, dodając do niej odrobinę gęstej śmietany. Dzięki temu poznasz zupełnie nowe, idealnie kremowe wcielenie uwielbianego smarowidła.

Niebywałe, na czym Lewandowska smaży placki ziemniaczane. Niecodzienny wybór

Przepis na najlepszą pastę z makreli

Składniki:

  • 1 makrela wędzona
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 100 g chudego twarogu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Jak zrobić doskonałą pastę z makreli?

Zacznij od oczyszczenia ryby na pastę z makreli . W tym celu usuń z niej kręgosłup i wszystkie duże ości . Pozostałą część zmiel w maszynce .

Przez maszynkę przepuść także twaróg . Zmielone składniki przełóż do dużej miski. Dodaj do nich 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek i wymieszaj starannie pastę z makreli .

Smarowidło dopraw do smaku solą i pieprzem . Ponownie wymieszaj całość. Gotową pastę z makreli podawaj ze świeżym pieczywem . Możesz ją także przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 2 dni . Wachowicz makrelę w paście zastąpiła pomysłowym składnikiem . Obłędna pasta z soczewicy z wyrazistym dodatkiem na stałe zagości w twojej lodówce .

pasta z makreli ze śmietaną.png
Canva / arfo
Żadne jabłko. Do surówki z marchewki o wiele lepiej pasuje inny owoc
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy