Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna makrela, żaden tuńczyk. Wachowicz robi pastę do pieczywa z jeszcze popularniejszej ryby
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.02.2023 08:40

Żadna makrela, żaden tuńczyk. Wachowicz robi pastę do pieczywa z jeszcze popularniejszej ryby

pasta rybna Ewy Wachowicz
Canva / MarynaVoronova ; Pawel Wodzynski / East News

Pasta rybna na kanapki to idealny sposób na włączenie ryb do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że nie trzeba ograniczać się do tych najbardziej oczywistych gatunków. Ewa Wachowicz stworzyła przepis na smarowidło z małych rybek z puszki. Wybierz sardynki lub szprotki i raz dwa przygotuj pyszny dodatek do pieczywa.

Gdy słyszymy o paście rybnej najczęściej przed oczyma staje nam makrela, ewentualnie tuńczyk. Ewa Wachowicz wie jednak, że w diecie warto zadbać o różnorodność. Puszka sardynek stanowić będzie idealną bazę do zdrowej i smacznej pasty. Ten dodatek do pieczywa pokocha cała rodzina.

Przepis na niebanalną pastę rybną

Składniki:

  • 1 puszka szprotek lub sardynek wędzonych

  • 1 łyżka kaparów

  • 2 łyżki gęstego serka homogenizowanego lub twarogu

  • 1/2 cebuli

Jak przyrządzić pastę rybną według przepisu Ewy Wachowicz?

Konserwę do pasty rybnej otwórz i odsącz z zalewy. Zawartość puszki w postaci rybek przełóż do misy blendera. Dodaj do niej kapary, posiekaną drobno cebulę i 2 łyżki serka. Składniki zmiksuj.

Pastę rybną posmakuj, dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej także posiekany koperek. Całość starannie wymieszaj.

Doprawioną pastę rybną przełóż do zamykanego pojemnika. Odstaw ją do lodówki na jakiś czas, aby zgęstniała. Kiedy smarowidło nabierze odpowiedniej konsystencji, gotowe jest do podania. Świetnie pasuje do ciemnego pieczywa i kiszonego lub konserwowego ogórka.

Na naszej stronie znajdziesz niejeden sprawdzony sposób na pastę kanapkową. Dodatek z pieczonego warzywa podbije Twoje kubki smakowe.

Canva / Drbouz
Canva / Drbouz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz