Smakosze.pl

Canva / MarynaVoronova ; Pawel Wodzynski / East News

Żadna makrela, żaden tuńczyk. Wachowicz robi pastę do pieczywa z jeszcze popularniejszej ryby

9 Lutego 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Pasta rybna na kanapki to idealny sposób na włączenie ryb do swojego jadłospisu. Pamiętaj, że nie trzeba ograniczać się do tych najbardziej oczywistych gatunków. Ewa Wachowicz stworzyła przepis na smarowidło z małych rybek z puszki. Wybierz sardynki lub szprotki i raz dwa przygotuj pyszny dodatek do pieczywa.

Gdy słyszymy o paście rybnej najczęściej przed oczyma staje nam makrela, ewentualnie tuńczyk. Ewa Wachowicz wie jednak, że w diecie warto zadbać o różnorodność. Puszka sardynek stanowić będzie idealną bazę do zdrowej i smacznej pasty. Ten dodatek do pieczywa pokocha cała rodzina.

Przepis na niebanalną pastę rybną

Składniki:
  • 1 puszka szprotek lub sardynek wędzonych

  • 1 łyżka kaparów

  • 2 łyżki gęstego serka homogenizowanego lub twarogu

  • 1/2 cebuli

Jak przyrządzić pastę rybną według przepisu Ewy Wachowicz?

Konserwę do pasty rybnej otwórz i odsącz z zalewy. Zawartość puszki w postaci rybek przełóż do misy blendera. Dodaj do niej kapary, posiekaną drobno cebulę i 2 łyżki serka. Składniki zmiksuj.

Pastę rybną posmakuj, dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać do niej także posiekany koperek. Całość starannie wymieszaj.

Doprawioną pastę rybną przełóż do zamykanego pojemnika. Odstaw ją do lodówki na jakiś czas, aby zgęstniała. Kiedy smarowidło nabierze odpowiedniej konsystencji, gotowe jest do podania. Świetnie pasuje do ciemnego pieczywa i kiszonego lub konserwowego ogórka.

Na naszej stronie znajdziesz niejeden sprawdzony sposób na pastę kanapkową . Dodatek z pieczonego warzywa podbije Twoje kubki smakowe .

Canva / Drbouz
Canva / Drbouz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]