Dodaj odrobinę do surówki z kiszonej kapusty. Tak smacznej nie jadłem nigdy wcześniej
Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie trzeba ulepszać, ale posmakujcie tylko tego efektu!
Surówka z kiszonej kapusty
Przejście od lata do jesieni nigdy nas nie rozpieszczało. Wygląda jednak na to, że rok 2024 ma nam do zaoferowania coś szczególnego, a do atrakcji zaliczają się ulewy i spadek temperatury o 15 stopni z dnia na dzień. Takie warunki wymagają natychmiastowego zastrzyku odporności.
Sięgamy więc po surówkę z kiszonej kapusty . Po dodaniu kilku składników otrzymujemy dosłownie panaceum: mnóstwo probiotyków, które poprawiają odporność działając na florę jelitową; działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkumy i pieprzu cayenne, propolis z miodu, że o witaminach nawet nie wspomnimy. Wspomnijmy za to, że ta surówka jest nietypowa w smaku i zwyczajnie pyszna.
Kapusta kiszona z miodem
Tak, w tym przepisie łączymy kapustę kiszoną z miodem . Nie należy bać się słodko-kwaśnych połączeń, mamy ich przecież w bród dookoła. Miód w takiej surówce nie został podgrzany, a zatem nie traci swoich cennych właściwości.
Składniki
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 kwaśne jabłko
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki miodu
- Przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, świeża natka pietruszki
- 40 ml oliwy z oliwek
Surówka kapuściana
Kapustę siekamy i wrzucamy do miski . Dodajemy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w cieniutkie pióra.
Do małego słoiczka wlewamy płynny miód i oliwę. W zależności od słodyczy jabłek, można dodać też odrobinę soku z cytryny lub octu winnego. Dodajemy po szczypcie przypraw.
Słoiczek dobrze zamykamy i wstrząsamy, aż składniki się połączą . Wylewamy je do surówki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Wypróbuj też przepisy na kopytka bez ziemniaków i zapiekaną kapustę .