Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast zapiekanki zapiecz kapustę. Smakuje 1000 razy lepiej niż zwykły obiad na weekend
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.09.2024 22:01

Zamiast zapiekanki zapiecz kapustę. Smakuje 1000 razy lepiej niż zwykły obiad na weekend

Pieczona kapusta
Fot. YouTube/ Eat Something Vegan

To bezmięsne danie z kapusty smakuje całej mojej rodzinie. Gwarantuję ci, że twojej też będzie. Zrób je z tego przepisu i zaskocz sama siebie. Jest naprawdę smaczne, a połączenie składników jest doskonałe. Będzie smakowało nawet największym mięsożernym smakoszom. 

Najlepsze wśród bezmięsnych dań

Zawsze byłem zwolennikiem dań, które stanowią kompozycję mięsa i warzyw. Zdanie zmieniłem dopiero wtedy, kiedy spróbowałem to pyszne danie. Jest pyszne, a w dodatku wygląda bardzo kusząco. A jak wiadomo, większość z nas jest wzrokowcami, więc trudno się nie skusić.

To danie ma także inne zalety. Po pierwsze do jego przygotowania nie potrzebujesz zbyt wiele czasu. Powiem więcej, to danie robi się samo. Zapiekana kapusta jest bowiem banalna. Po drugie zrobisz je z kilku niedrogich składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. 

kapusta.jpg
Fot. Canva/fpwing
Dlatego ciasto francuskie nie chce wyrosnąć. Ten problem mają miliony

Tylko kilka składników

Tak jak mówiłem, potrzebnych składników jest naprawdę niewiele. Wystarczy, kapusta, ser i orzechy. Dokładne proporcje i przyprawy przedstawiam ci na poniższej liście. Sprawdź, co potrzebujesz i zaczynamy. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Eat Something Vegan na YouTube.

Składniki na pieczoną kapustę:

  • 1 biała kapusta
  • 40 g parmezanu
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól

Przepis na zapiekaną kapustę

Kapustę obierz, umyj, a następnie pokrój ją w plastry o grubości około 3 centymetrów. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Do małej miski wlej oliwę oraz odrobinę soku z cytryny. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i dodaj je do miski. Wsyp sól i wymieszaj. Tak przygotowanym sosem posmaruj plastry kapusty. 

Wierzch kapusty posyp rozgniecionymi orzechami włoskimi. Następnie posyp je parmezanem startym na małych oczach tarki. Kapustę z dodatkami zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotową kapustę podaj na kolację i obserwuj, jak szybko znika. Sprawdź, jaką zapiekankę podać w Wielki Piątek oraz poznaj przepis na niezwykłe ciasto bez pieczenia

parmezan.jpg
Fot. Canva/JoeGough