Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka od Lewandowskiej nie mają grama ziemniaka, a są tak pyszne, że można jeść je non stop
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 14.09.2024 06:00

Kopytka od Lewandowskiej nie mają grama ziemniaka, a są tak pyszne, że można jeść je non stop

Kopytka Anny Lewandowskiej
Fot. YouTube/ TVN Style; Shutterstock/Fotokon

Jeżeli twierdzisz, że kopytka muszą być z ziemniakami, to jesteś w dużym błędzie. Anna Lewandowska udowodniła, że ziemniaki są zbędnym składnikiem. Ten, który użyła, jest o niebo lepszy i zdrowszy. 

Polskie gnocchi, czyli kopytka

Kopytka, albo jak mówią w Poznaniu szagówki, to idealny dodatek do sosów i mięs. Dodając do ciasta na kopytka twaróg, otrzymamy leniwe pierogi. Podstawą kopytek zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej są ziemniaki typu C. Zawierają najwięcej skrobi, a po ugotowaniu łatwo się rozpadają, co umożliwia stworzenie idealnej masy na ciasto.

ziemniaki.jpg
Canva/@wilaiwanphoto
Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotę

Ziemniaków nie ma i nie będzie

Anna Lewandowska, znana dietetyczka i trenerka, złamała tę zasadę. Ziemniaki w jej przepisie dostały wolne. Według jej przepisu do ciasta na kopytka dodajemy kaszę jaglaną. To niezwykle zdrowy, ale też smaczny składnik.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g soli morskiej

 

Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?

Zacznij od przepłukania kaszy zimną wodą. Następnie ugotuj według instrukcji, która znajdziesz na opakowaniu. Zblenduj kaszę i odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto na jednolitą masę.  

Jest bardzo lepkie, dlatego na stolnicę wysyp mąkę ziemniaczaną i obtocz w niej ciasto. Następnie uformuj wałek i pokrój go na 2 cm kawałki.  Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Do wrzątku wrzuć kopytka i gotuj do momentu wypłynięcia. Zdrowe i pozbawione ziemniaków kopytka podawaj z dobrym sosem. Przeczytaj, czego nie dodawać do herbaty oraz jakiego dżemu unikać.

kasza jaglana.jpg
Canva/@joannawnuk