Kopytka od Lewandowskiej nie mają grama ziemniaka, a są tak pyszne, że można jeść je non stop
Jeżeli twierdzisz, że kopytka muszą być z ziemniakami, to jesteś w dużym błędzie. Anna Lewandowska udowodniła, że ziemniaki są zbędnym składnikiem. Ten, który użyła, jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Polskie gnocchi, czyli kopytka
Kopytka, albo jak mówią w Poznaniu szagówki, to idealny dodatek do sosów i mięs. Dodając do ciasta na kopytka twaróg, otrzymamy leniwe pierogi. Podstawą kopytek zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej są ziemniaki typu C. Zawierają najwięcej skrobi, a po ugotowaniu łatwo się rozpadają, co umożliwia stworzenie idealnej masy na ciasto.
Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotęZiemniaków nie ma i nie będzie
Anna Lewandowska, znana dietetyczka i trenerka, złamała tę zasadę. Ziemniaki w jej przepisie dostały wolne. Według jej przepisu do ciasta na kopytka dodajemy kaszę jaglaną. To niezwykle zdrowy, ale też smaczny składnik.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 5 g soli morskiej
Jak zrobić kopytka bez ziemniaków?
Zacznij od przepłukania kaszy zimną wodą. Następnie ugotuj według instrukcji, która znajdziesz na opakowaniu. Zblenduj kaszę i odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
Jest bardzo lepkie, dlatego na stolnicę wysyp mąkę ziemniaczaną i obtocz w niej ciasto. Następnie uformuj wałek i pokrój go na 2 cm kawałki. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Do wrzątku wrzuć kopytka i gotuj do momentu wypłynięcia. Zdrowe i pozbawione ziemniaków kopytka podawaj z dobrym sosem. Przeczytaj, czego nie dodawać do herbaty oraz jakiego dżemu unikać.