Dodaję do dyni i mieszam, po prostu poezja smaku
Ta kolorowa i chrupiąca surówka składa się z nietypowych warzyw. Warto przygotowywać taką kompozycję w sezonie dyniowym, który jest w Polsce osłodą końca lata i wilgotnej jesieni. Osłodą dosłownie i w przenośni, bo ta lekka w smaku sałatka dodaje łagodnej słodyczy wielu obiadom.
Surówka z dyni i cukinii
Niektórzy mówią, że to surówka na halloween. Nie ma w niej nic strasznego, nie jest też za nic przebrana. Rzeczywiście zaś główną rolę odgrywa w niej warzywo kojarzone właśnie z tym zwyczajem.
Cukinia świetnie komponuje się z chrupkimi smakami cukinii i papryki. Uzupełniona nasionami dyni jest najzdrowszym możliwym uzupełnieniem obiadu. Dynia jest bogata magnez, selen, potas i cynk, ale – co być może ważniejsze – jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego .
Sałatka dyniowa
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Alina w kuchni. Jej wersja surówki jest bardziej tradycyjna, bo przyprawiona majonezem. Warto jednak dodać do sosu trochę jogurtu dla odchudzenia sałatki.
Składniki
- 200 g dyni
- 1 mała cukinia
- ½ czerwonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki pestek dyni
- ½ łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz
Surówka dyniowo-cukiniowa
Dynię ścieramy na tarce o grubych okach. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię zaś w słupki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.
Pestki dyni podprażamy na suchej patelni . W miseczce mieszamy majonez, jogurt i chrzan. Dodajemy posiekany koperek i rozprowadzamy go równomiernie w sosie.
Warzywa mieszamy z sosem . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur .