Smakosze.pl Przepisy Dodaję do dyni i mieszam, po prostu poezja smaku
fot. youtube.com/alinawkuchni

Dodaję do dyni i mieszam, po prostu poezja smaku

3 września 2024

Ta kolorowa i chrupiąca surówka składa się z nietypowych warzyw. Warto przygotowywać taką kompozycję w sezonie dyniowym, który jest w Polsce osłodą końca lata i wilgotnej jesieni. Osłodą dosłownie i w przenośni, bo ta lekka w smaku sałatka dodaje łagodnej słodyczy wielu obiadom.

Surówka z dyni i cukinii

Niektórzy mówią, że to surówka na halloween. Nie ma w niej nic strasznego, nie jest też za nic przebrana. Rzeczywiście zaś główną rolę odgrywa w niej warzywo kojarzone właśnie z tym zwyczajem.

Cukinia świetnie komponuje się z chrupkimi smakami cukinii i papryki. Uzupełniona nasionami dyni jest najzdrowszym możliwym uzupełnieniem obiadu. Dynia jest bogata magnez, selen, potas i cynk, ale – co być może ważniejsze – jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego .

składniki surówki
fot. youtube.com/alinawkuchni
Tak robię obiad zasługujący na medal. Ile bym nie zrobił, od razu znika ze stołu

Sałatka dyniowa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Alina w kuchni. Jej wersja surówki jest bardziej tradycyjna, bo przyprawiona majonezem. Warto jednak dodać do sosu trochę jogurtu dla odchudzenia sałatki.

Składniki

  • 200 g dyni
  • 1 mała cukinia
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki pestek dyni
  • ½ łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Surówka dyniowo-cukiniowa

Dynię ścieramy na tarce o grubych okach. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię zaś w słupki. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce.

Pestki dyni podprażamy na suchej patelni . W miseczce mieszamy majonez, jogurt i chrzan. Dodajemy posiekany koperek i rozprowadzamy go równomiernie w sosie.

Warzywa mieszamy z sosem . Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur .

mieszanie surówki
fot. youtube.com/alinawkuchni
Wbiłem różę w ziemniaka, po miesiącu zadziała się magia
Mieszam mięso z dodatkami, formuję w miseczce i układam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy