Dodaję do surowych buraków i mieszam z tym sosem. Surówka, która pasuje do wszystkiego
Surówka to bardzo popularny dodatek do obiadu. Są świetnym uzupełnieniem danej potrawy, a razem z ziemniakami i np. mięsnym składnikiem tworzy fantastyczny posiłek. Istnieje wiele surówek, które wyróżniają się niesamowitym smakiem. Jedną z nich jest surówka z surowych buraków.
Dlaczego warto jeść surówki?
Surówka to nie tylko popularny dodatek do obiadu, ale też samodzielna przekąska, którą można zjeść np. na kolację . Czerwona, biała lub kiszona kapusta czy też ogórki, lub marchewki to najczęstsze składniki surówek. Ale nie można też zapominać o buraczkach, które nie tylko są smaczne, ale mają naprawdę wiele wartości odżywczych .
Surówki fantastycznie smakują. Są też pełne witamin i wartościowych składników, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawiają również, że nasz posiłek lepiej prezentuje się wizualnie.

Surówka z buraczków i ogórków
Przygotowanie takiej surówki jest niesamowicie szybkie oraz nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych . Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników . Surowy burak doskonale łączy się smakiem z ogórkami kiszonymi. Surówka z tych składników idealnie będzie pasować do wielu dań.
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko
- mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszną surówkę z buraczków?
Surówka z buraczków świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i kotleta mielonego .
W pierwszej kolejności obieramy ze skórki buraki, jabłko i cebulę . Wszystkie warzywa rozdrabniamy, możemy to zrobić za pomocą malaksera lub rozdrabniacza. Ważne, żeby nie wyszła z tego miazga. Przekładamy je do miski.

Następnie dodajemy majonez, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy .
W ostatnim kroku doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem . Możemy również dodać zioła prowansalskie.
Tak przygotowaną surówkę podajemy do ulubionego obiadu .

Sprawdź przepis na obiad z pieczarkami . Zobacz, w którym momencie najlepiej posolić rosół .