Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.12.2024 19:46

Pakuję buraki do słoików i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia

buraki marynowane
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Buraki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Teraz warto je przyrządzić w zalewie, a będą jak znalazł do jesiennego posiłku. Z burakami marynowanymi każdy obiad będzie smakował, że palce lizać. 

Buraki marynowane, czyli wyjątkowy smak

Buraki są bardzo zdrowe i smaczne. Pasuję idealnie do kotletów mielonych oraz innych mięs. Z nimi obiad nabierze smaku i mocy witamin. Dlatego każdemu polecam przepis na buraki marynowane. W takiej odsłonie będą smakować nawet największym niejadkom.

Buraki marynowane z dodatkiem marchewki, czosnku i cytryn nie mają sobie równych. Do tego zalewa z oleju i octu dopełnia całości. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Nurun Yemek Tarifleri 2. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

buraki marynowane
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Żadne banany. To pomijane warzywo ma jeszcze więcej potasu

Jak zrobić buraki marynowane?

Składniki:

  • 5 buraków
  • 2 kg marchewki
  • 2 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • papryka ostra
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki czubate soli kamiennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 ½ szklanki octu

Przygotowanie buraków marynowanych zacznij od obrania warzyw i starcia buraków na tarce o dużych oczkach. Obierz też marchewkę i pokrój w cieniutkie długie paski. Możesz to zrobić przy użyciu obieraczki. Obierz ząbki czosnku, zmiażdż je i drobno posiekaj.

Równie drobno pokrój papryczkę. Do warzyw w misce wlej sok z 2 cytryn. Wsyp sól, wlej olej i ocet. Składniki dokładnie wymieszaj. Nałóż do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Wlej zalewę, która została w misce i zakręć słoiki. 

Buraki marynowane do obiadu

Buraki marynowane należy przechowywać do w chłodnym i ciemnym miejscu. Wytrzymają nawet rok i będą zdatne do jedzenia. Buraki w takiej odsłonie są pikantne i wzbogacą smak każdego obiadu. Doskonale pasują do dań mięsnych i wegetariańskich.

Można podać je do pieczywa. Z nimi nawet zwykła kanapka będzie lepiej smakować. Dlatego sięgnij już teraz po ten przepis. Buraki marynowane przydadzą się zimą w każdej kuchni. Pisaliśmy o sałatce na Andrzejki z kurczaka, korniszonów i grzybków marynowanych. Informowaliśmy o tym, ile wydamy na śledzie na święta. 

buraki marynowane
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2