Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat robię placki bez tarcia ziemniaków. Gotuję je 100 razy szybciej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.02.2025 14:40

Od lat robię placki bez tarcia ziemniaków. Gotuję je 100 razy szybciej

placki ziemniaczane
Fot. Shutterstock/Caftor

Ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane jest najbardziej czasochłonną czynnością. Istnieje jednak przepis, w którym ta czynność jest zbędna. Poznaj go, a na przygotowanie placków nie poświęcisz zbyt wiele czasu. 

Placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane to znakomity dodatek do obiadu. Można podać je zarówno na słono – z gulaszem, jak i na słodko – z cukrem i ze śmietaną. Za każdym razem smakują wybornie, ale niestety, utrapieniem jest przygotowanie placków. Ścieranie ziemniaków nie tylko zajmuje sporo czasu, ale też wymaga użycia sporej siły.

Doskonale znamy tę bolączkę, dlatego przedstawiamy przepis, który w ogóle nie wymaga użycia tarki. Jak to możliwe? Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, zapoznasz się z nią, a wszystko stanie się jasne. Już nigdy nie przygotujesz placków inny sposób. 

rozbijanie ziemniaków.jpg
Fot. Canva/Jannissimo
Henia pokazała swój sposób na kotlety mielone inaczej. W głowie się nie mieści, co dodaje do mięsa

Sekret na placki ziemniaczane bez tarcia

Zanim poznasz nasz sprytny sposób na placki ziemniaczane, koniecznie spójrz na listę z potrzebnymi składnikami i zobacz, co będzie ci potrzebne. Nie pomijaj tego kroku, mimo że wiesz, z czego składa się danie, bo na liście znajdują się także wymagane proporcje. Pamiętaj, aby na placki kupować ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Wtedy wychodzą doskonałe i nie rozpadną się podczas smażenia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 jajko
  • olej
  • pieprz
  • sól
smażenie placków.jpg
Fot. Canva/pixelshot

Przepis na placki ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i rozgnieć je za pomocą tłuczka. Dzięki gotowaniu tarcie ziemniaków będzie zbędne. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż ją do miski z ziemniakami. Wsyp obie mąki, majeranek, pieprz oraz sól.

Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na nią masę ziemniaczaną i formuj z niej cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także przepis na obiad z szynki wieprzowej oraz wypróbuj przepis na bieszczadzkie placki

placki.jpg
Fot. Canva/Rome2015