Smakosze.pl Przepisy Dodaję jajka do cukinii i odpalam blender. O to danie najczęściej prosi mnie rodzina
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny

Dodaję jajka do cukinii i odpalam blender. O to danie najczęściej prosi mnie rodzina

21 września 2023

Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów. Od dawna już wykraczam poza robienie leczo i bigosu z kabaczka. Proste danie z dodatkiem jajek jest jednym z ulubionych w moim domu. Rodzina prosi o nie nieustannie.

Pyszne danie z cukinii

Gdy trwa sezon na cukinię, czasem już brakuje pomysłu co z niej zrobić. Odkrycie, że świetnie nadaje się na placki, odmieniło moje spojrzenie na to warzywo. Teraz już mam sposób na letni urodzaj.

Składniki:

  • około 500 g cukinii
  • 2 duże jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekany koperek wedle uznania
  • 160 g mąki pszennej
  • 20 ml oleju rzepakowego + do posmarowania patelni

Składników nie potrzeba wiele, a danie zachwyca od pierwszego kęsa. Zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Sprawdźcie naszą instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Cukinię blenduję na placki.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny
Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy

Jak przygotować cukinię? Polecam placki

Zaczynam przygotowania od umycia cukinii i pokrojenia jej w kostkę — nie przejmuję się gniazdami nasiennymi czy skórką. Teraz wbijam jajka i starannie blenduję na jednolitą i w miarę gładką masę.

Doprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobina soli i pieprzem. Wlewam też olej rzepakowy. Na koniec wsypuje mąkę pszenną i mieszam, aż uzyskam dość gęste ciasto. Dodaje jeszcze koperek i przechodzę do smażenia.

Patelnię — najlepiej z nieprzywierającą powłoką — smaruję niewielką ilością oleju. Dobrze rozgrzewam. Przy pomocy chochli formuję niewielkie placki z cukinii i smażę je na średnim ogniu, aż z obu stron lekko się zrumienią.

Jak podać placki z cukinii?

Do smakowitego dania z patelni idealnie pasuje sos grzybowy. Możecie też pokusić się o zjedzenie ich z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Osobiście uwielbiam sojowy bez cukru — jest wystarczająco kwaskowy i gęsty.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Oprócz rarytasu z cukinii polecamy też wybitną propozycje Roberta Makłowicza na bazie kukurydzy . Być może skuszą was też słodkie placki śniadaniowe z płatków owsianych i banana .

Smażę placki z cukinii.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Przepisy od Katarzyny
Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie
Nie ma lepszej zupy na odchudzanie. Smakuje obłędnie i zrobisz ją w 30 minut
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy