Smakosze.pl Przepisy Dodaję kilka łyżek pod masę z jabłkami. Wychodzi z tego najlepsza szarlotka na świecie
Fot. YouTube/KuchniaMagdy

Dodaję kilka łyżek pod masę z jabłkami. Wychodzi z tego najlepsza szarlotka na świecie

30 listopada 2024

Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu.

Szarlotka najlepsza na świecie

Przepisów szarlotek jest bez liku. Każdy, kto lubi piec, ma recepturę na to lubiane ciasto . Jednak teraz warto poznać nową recepturę. Używam jej od lat w kuchni i bardzo sobie chwalę. Dzięki niej piekę najlepszą szarlotkę na świecie. Co jest tajemnicą tego obłędnego smaku?

W sekrecie wam powiem, że dodaję kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego pod masę z jabłkami. Efekt jest pyszny, a szarlotka pełna warstw ciasta , jabłek i dżemu, dosłownie rozpływ się w ustach . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Kuchnia Magdy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
Fot. YouTube/KuchniaMagdy
Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem

Jak upiec szarlotkę najlepszą na świecie?

Składniki na ciasto półkruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jajek
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę jabłkową:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego

Składniki na lukier:

  • 2 białka jajek
  • 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g dżemu brzoskwiniowego do dekoracji

Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania ciasta półkruchego . Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka,  cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i miksujemy składniki. Ciasto zagniatamy, formujemy płaski kształt i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, masło, cynamon i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż jabłka odparują. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i przygotowujemy foremkę o wymiarach 24 x18 cm.

Szarlotka z dodatkiem dżemu dla każdego

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ugniatamy palcami w foremce, a drugą wkładamy do lodówki. Na ciasto w foremce wykładamy dżem brzoskwiniowy, a potem wystudzoną masę jabłkową. Bierzemy drugą porcję ciasto, wałkujemy i przykrywamy ciastem masę jabłkową. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Robimy lukier z białek i cukru pudru. Lukier wylewamy na wierzch ciasta. Do worka cukierniczego przekładamy dżem brzoskwiniowy i przy jego pomocy robimy paski na cieście tak, by powstały w efekcie romby. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Potem studzimy i podajemy . Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy majonez na święta. Polecaliśmy sposób na wyciskanie soku z cytryny.

ciasto
Fot. YouTube/KuchniaMagdy
Uwielbiane przez Polaków mięso dziś w Dino półdarmo. Za kilogram zapłacisz poniżej 10 zł
Przepis na zupę ryżankę mam z zeszytu babci. Z tym prostym dodatkiem smakuje najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy