Dodaję kilka łyżek pod masę z jabłkami. Wychodzi z tego najlepsza szarlotka na świecie
Zdradzę wam sposób na ciasto, które stanie się hitem w każdym domu. Dzięki pewnemu dodatkowi i prostemu przepisowi upieczemy szarlotkę najlepszą na świecie. W takiej odsłonie będzie idealna na deser i zrobi wrażenie na każdym łasuchu.
Szarlotka najlepsza na świecie
Przepisów szarlotek jest bez liku. Każdy, kto lubi piec, ma recepturę na to lubiane ciasto . Jednak teraz warto poznać nową recepturę. Używam jej od lat w kuchni i bardzo sobie chwalę. Dzięki niej piekę najlepszą szarlotkę na świecie. Co jest tajemnicą tego obłędnego smaku?
W sekrecie wam powiem, że dodaję kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego pod masę z jabłkami. Efekt jest pyszny, a szarlotka pełna warstw ciasta , jabłek i dżemu, dosłownie rozpływ się w ustach . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Kuchnia Magdy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

Jak upiec szarlotkę najlepszą na świecie?
Składniki na ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka jajek
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 20 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu
- 150 g dżemu brzoskwiniowego
Składniki na lukier:
- 2 białka jajek
- 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g dżemu brzoskwiniowego do dekoracji
Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania ciasta półkruchego . Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i miksujemy składniki. Ciasto zagniatamy, formujemy płaski kształt i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, masło, cynamon i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż jabłka odparują. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i przygotowujemy foremkę o wymiarach 24 x18 cm.
Szarlotka z dodatkiem dżemu dla każdego
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ugniatamy palcami w foremce, a drugą wkładamy do lodówki. Na ciasto w foremce wykładamy dżem brzoskwiniowy, a potem wystudzoną masę jabłkową. Bierzemy drugą porcję ciasto, wałkujemy i przykrywamy ciastem masę jabłkową. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Robimy lukier z białek i cukru pudru. Lukier wylewamy na wierzch ciasta. Do worka cukierniczego przekładamy dżem brzoskwiniowy i przy jego pomocy robimy paski na cieście tak, by powstały w efekcie romby. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Potem studzimy i podajemy . Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy majonez na święta. Polecaliśmy sposób na wyciskanie soku z cytryny.
