Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.11.2024 11:34

Ten schab faszerowany to moje danie popisowe. Idealnie soczysty, rozpada się pod widelcem

schab
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Co podać na obiad? Przygotuj schab na obiad inaczej. Mięso wyjdzie soczyste i kruche jak nigdy dotąd. Pełne pysznego nadzienia będzie wspaniale wyglądać na stole i jeszcze lepiej smakować. 

Schab na obiad inaczej, czyli soczyste danie

Zwykle ze schabu przygotowywałam kotlety schabowe. Tak pewnie robi większość osób. Jednak teraz przyrządzam schab na obiad inaczej. Co to oznacza? Mięso marynuję w zalewie z czosnku, musztardy i sosu sojowego. Oprócz tego faszeruję boczkiem, ogórkami kiszonymi, pomidorami i serem żółtym. 

Dzięki temu schab jest soczysty, kruchy i tak pyszny, że na każdym robi wrażenie. Schab faszerowany efektownie prezentuje się na stole. Kolorowy i apetyczny aż prosi się o dokładkę. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Pani M- kuchnia smakowita. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

schab
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita
Uwielbiane przez Polaków mięso dziś w Dino półdarmo. Za kilogram zapłacisz poniżej 10 zł

Jak zrobić schab faszerowany na obiad?

Składniki:

  • 2 kg schabu w kawałku
  • 200 g boczku
  • 150 g sera żółtego
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 duże pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • rozmaryn
  • tymianek

Składniki na marynatę:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie dania zacznij od umycia mięsa, osuszenia i położenia jej na desce tłuszczem do dołu. Natnij na mięsie plastry, ale nie przecinaj do końca. Powinna powstać harmonijka. Teraz zajmij się marynatą. Do miseczki przełóż czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy.

Składniki starannie wymieszaj, a gotową marynatą posmaruj mięso. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Potem przed wyjęciem schabu z lodówki pokrój w plastry pomidory, ogórki kiszone i ser żółty.

Schab faszerowany kusi kolorami i smakiem

Mięso z lodówki wyłóż na blachę do pieczenia. Plastry mięsa na przemian przekładaj plastrami boczku, ogórka, pomidora i sera żółtego. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 2 godziny. W trakcie sprawdzaj postępy.

25 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i piecz dalej. Schab faszerowany wychodzi doskonale i rozpływa się w ustach. Pysznie doprawiony z doskonałymi dodatkami jest kruchy i soczysty. Dlatego koniecznie sięgnij po ten przepis na wyborny obiad. Pisaliśmy o sytuacji, która zaskoczyła jednego z klientów. Polecaliśmy sposób na przechowywanie sera żółtego. 

schab.jpg
Fot. YouTube/PaniMkuchniasmakowita