Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.11.2024 22:00

Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy

majonez
Fot. Shutterstock/NewAfrica

Majonez jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Już niedługo sięgniemy po ten produkt i przyrządzimy te dania na święta. Zazwyczaj używamy kupnych majonezów. Tym razem warto użyć najlepszego produktu, a jest nim domowy majonez. 

Domowy majonez, czyli wartościowy i pyszny

Majonez Winiary i Kielecki cieszy się niesłabnącą popularnością. Polacy dzielą się na tych, którzy używają tego pierwszego produktu lub wybierają wyłącznie ten drugi. Czasem warto zmienić przyzwyczajenia i wybrać coś nowego. Najlepszy majonez zrobimy we własnej kuchni.

Doskonale wzbogaci smak sałatki jarzynowej, gyros, sosów, czy innych dań. Jak zrobić majonez? Nie jest to wcale takie trudne. Kilka składników gwarantuje pyszny efekt. Z jajka, musztardy, octu winnego, oleju i przypraw przygotujemy domowy majonez. Na święta będzie jak znalazł. 

majonez
Fot. Canva/tashka2000
Do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu wrzucam coś innego. Smakuje 10 razy lepiej

Jak zrobić majonez?

Składniki:

  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 350 ml oleju roślinnego

Przygotowanie majonezu zaczniemy od sparzenia jajek wrzątkiem. Wbijamy je do wysokiego pojemnika, wsypujemy sól i pieprz. Dodajemy musztardę i ocet winny. Możemy go zastąpić sokiem z cytryny.

Składniki miksujemy i cienkim strumieniem wlewamy olej. Cały czas miksujemy, aż uzyskamy jasną, gęstą i puszystą masę. Można też dodać odrobinę cukru. Ważne jest, by dobrze ubić masę. 

Domowy majonez o wyjątkowym smaku

Domowy majonez jest kremowy, gęsty i ma naturalny lekko kwaskowy smak. To zdrowy i naturalny produkt. Nie zawiera konserwantów i innych substancji. Warto pamiętać, żeby szybko go zużyć. 

Taki majonez doda smaku sałatkom i różnym daniom. Przyda się podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Dzięki opisanemu wyżej przepisowi w prosty sposób przygotujemy domowy majonez pełen smaku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę na Andrzejki z makaronem i kabanosami. Polecaliśmy przepis Ani Zyśk na doskonały świąteczny pasztet. 

majonez
Fot. Canva/Hanasaki

Źródło: kwestiasmaku.com