Nie Kielecki, nie Winiary. Ten majonez jest zdecydowanie najlepszy
Majonez jest nieodłącznym składnikiem sałatek. Już niedługo sięgniemy po ten produkt i przyrządzimy te dania na święta. Zazwyczaj używamy kupnych majonezów. Tym razem warto użyć najlepszego produktu, a jest nim domowy majonez.
Domowy majonez, czyli wartościowy i pyszny
Majonez Winiary i Kielecki cieszy się niesłabnącą popularnością. Polacy dzielą się na tych, którzy używają tego pierwszego produktu lub wybierają wyłącznie ten drugi. Czasem warto zmienić przyzwyczajenia i wybrać coś nowego. Najlepszy majonez zrobimy we własnej kuchni.
Doskonale wzbogaci smak sałatki jarzynowej, gyros, sosów, czy innych dań. Jak zrobić majonez? Nie jest to wcale takie trudne. Kilka składników gwarantuje pyszny efekt. Z jajka, musztardy, octu winnego, oleju i przypraw przygotujemy domowy majonez. Na święta będzie jak znalazł.
Do pomidorowej zamiast ryżu i makaronu wrzucam coś innego. Smakuje 10 razy lepiejJak zrobić majonez?
Składniki:
- 1 jajko
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju roślinnego
Przygotowanie majonezu zaczniemy od sparzenia jajek wrzątkiem. Wbijamy je do wysokiego pojemnika, wsypujemy sól i pieprz. Dodajemy musztardę i ocet winny. Możemy go zastąpić sokiem z cytryny.
Składniki miksujemy i cienkim strumieniem wlewamy olej. Cały czas miksujemy, aż uzyskamy jasną, gęstą i puszystą masę. Można też dodać odrobinę cukru. Ważne jest, by dobrze ubić masę.
Domowy majonez o wyjątkowym smaku
Domowy majonez jest kremowy, gęsty i ma naturalny lekko kwaskowy smak. To zdrowy i naturalny produkt. Nie zawiera konserwantów i innych substancji. Warto pamiętać, żeby szybko go zużyć.
Taki majonez doda smaku sałatkom i różnym daniom. Przyda się podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Dzięki opisanemu wyżej przepisowi w prosty sposób przygotujemy domowy majonez pełen smaku. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę na Andrzejki z makaronem i kabanosami. Polecaliśmy przepis Ani Zyśk na doskonały świąteczny pasztet.
Źródło: kwestiasmaku.com