Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź pół cytryny i włóż do mikrofali. Ten trik zasługuje na medal, jest niesamowity
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.11.2024 21:00

Weź pół cytryny i włóż do mikrofali. Ten trik zasługuje na medal, jest niesamowity

cytryna w mikrofali
Fot. Shutterstock/Andrey_Popov

Wyciskanie soku z cytryny jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Poznaj patent, dzięki któremu ta czynność stanie się przyjemna, a sok otrzymasz bez najmniejszego wysiłku. Nie uwierzysz, jakie urządzenie kuchenne okaże się niezbędne. 

Łatwy sposób na sok z cytryny

Sok z cytryny towarzyszy nam w kuchni właściwie przez cały rok. Latem przygotowujemy z niego orzeźwiającą lemoniadę, a jesienią i zimą dodajemy do herbaty, bo jak wiadomo, jest bogaty w sporo potrzebnej w tym czasie witaminy C. W dodatku sok jest także doskonałym składnikiem wielu dań.

Niestety, aby go otrzymać, należy cytrynę wycisnąć, a to czynność wymagająca użycia sporo siły. Choć można zakupić wyciskarkę do cytrusów, która nieco ułatwi zadanie i tak potrzeba solidnie owoc powyciskać. Dlatego warto poznać lepszy sposób na otrzymanie soku z cytryny.

cytryny.jpg
Fot. Canva/Ls9907
Wbij widelec w surowego ziemniaka. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej

Jak wyciskać sok z cytryny do ostatniej kropli?

Okazuje się, że cytrynę można w łatwy sposób wyciskać z pomocą… mikrofali. Choć ta informacja może dziwić, sposób naprawdę działa. Wystarczy ułożyć cytrynę na talerzu i umieścić w urządzeniu. Moc mikrofali należy ustawić na średni poziom, a czas pracy na 20 sekund. Włącz i czekaj na efekty.

Po wyjęciu okaże się, że skórka cytryny jest miękka, a jej miąższ mniej zwarty. Teraz wystarczy owoc delikatnie nacisnąć, a sok wypłynie bez problemu. 

Cytrynę przechowuj w ten sposób

Wiesz już, jak wyciskać sok z cytryny, ale warto poznać także sposób na przechowywanie owocu. Zazwyczaj chowamy go do lodówki, ale to nie najlepszy pomysł. Owoc jest wtedy narażony na wyschnięcie, a przez to traci smak. Niektórzy nie wyobrażają sobie, aby cytryny nie znajdowały się w lodówce, dlatego wkładają je do zimnej wody, a dopiero potem do urządzenia. W ten sposób owoce nie wysychają, ale są narażone na szybsze zepsucie.

Dlatego zdecydowanie lepiej przechowywać cytryny w papierowej lub materiałowej torbie z dala od źródeł ciepła. Pamiętaj również, że cytryna nie potrzebuje dostępu do światła, dlatego dobrze jest wybrać miejsce zacienione. 

Sprawdź, gdzie jarmark bożonarodzeniowy jest najdroższy oraz poznaj przepis na doskonałe ciasto na święta.

wyciskanie cytryny.jpg
Fot. Canva/Arina Krasnikova