Dodaję zamiast cebuli, smakuje o niebo lepiej. Do tego jest zdrowsza
Cebula i szalotka należą do tej samej rodziny. Ale, jak to w rodzinie bywa, różnią się charakterem. Warto sięgać częściej po tę małą, podłużną cebulkę, bo ma inny od zwykłej smak, a przy tym wiele zdrowotnych właściwości.
Cebula i szalotka
Allium to gatunek roślin jadalnych, z których większość znamy całkiem nieźle . W jednym albumie rodzinnym znajdujemy zdjęcia cebuli , pora, dymki i czosnku . Jest wśród nich także szalotka – mała, specyficzna cebulka, która może zastąpić tę żółtą w wielu sytuacjach z korzyścią dla smaku.
Wybór cebuli w sklepie jest dziś zresztą nieco mniejszy. Na kilogramy kupujemy cebulę żółtą, która jest ostra i w smaku pokrewna czosnkowi. Dyskonty sprzedają też mieszankę dwóch odmian cebuli – słodkiej białej i czerwonej. Ta druga również jest naturalnie dość słodka w smaku i świetnie komponuje się w sałatkach na surowo, zwłaszcza zamarynowana w soku z limonki.
Czym się różni cebula od szalotki
To właśnie w tych różnych, nazwijmy to, niestandardowych zastosowaniach szalotka jest wartym uwagi zamiennikiem cebuli . Podczas kiedy typowa żółta dzieli z czosnkiem intensywny aromat związków siarki, szalotka jest w smaku niezwykle delikatna. Nie ma w sobie tak wiele słodyczy jak cebula cukrowa, nie przypomina pora, ale nie jest też cebulą pełną gębą.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Podobnie jeśli chodzi o strukturę – jej warstwy nie są grube i mięsiste, ale delikatne, cienkie i raczej sztywne. Świetnie się rozwarstwia i doskonale kroi na drobniutkie pióra .
Cebulka do sosów i sałatek
To właśnie ze względu na to jest tak bardzo ceniona przez szefów i szefowe kuchni. Z drobno posiekaną szalotką można przyrządzić doskonały sos winegret. Szalotka doskonale się karmelizuje. Wystarczy przekroić ją wzdłuż na połówki i ułożyć na patelni lub w brytfannie razem ze smażonym, lub pieczonym mięsem . Stanowi świetną podstawę sosów do makaronów, a drobno wkrojona w sałatkę uzupełnia ją, zamiast – jak zwykła żółta cebula – dominować.
Szalotka jest też o wiele lepsza od innych odmian cebuli do serwowania w całości – podpieczona lub podgotowana. Ale jej delikatność sprawia też, że łatwiej podać ją nawet na surowo. Jest zwarta, można kroić ją nożem i całkiem wygodnie jeść jako warzywo do obiadu.
Czy szalotka jest zdrowsza od cebuli
Ciekawostką jest, że mimo ewidentnego pokrewieństwa, szalotka i cebula mają nieco inne wartości odżywcze . Nasza bohaterka jest na przykład niemal dwa razy bardziej kaloryczna (choć to wciąż mało – 72 wobec 40 kalorii w 100 g). Jest bogatsza w węglowodany i ma dwa razy więcej błonnika oraz białka . Co ciekawe, jest też niemal dwukrotnie bardziej napakowana większością witamin i minerałów.
I tak, mamy w wypadku szalotki dwukrotnie więcej manganu czy miedzi oraz kwasu foliowego. Zyskujemy też na potasie , a siedmiokrotnie więcej na żelazie . Sto gramów szalotki pokrywa też 1/5 dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, której cebula ma trzy razy mniej.
Wypróbuj też przepis na doskonałe pieczone ziemniaki i poznaj jedną z najzdrowszych ryb w sklepach .