Dodałam do mielonych zamiast bułki. Kotlety wyszły soczyste, jak nigdy
Kotlety mielone zwykle przyrządzamy z czerstwą, pszenną bułką moczoną w mleku. Jest jednak lepszy sposób, by nadać daniu delikatności. Ostatnio wypróbowałam inny przepis i przyznam szczerze, że to najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłam. Doskonale doprawione, pełne smaku i soczyste, jak nigdy.
Najlepsze, co można dodać do mielonych
Kotlety mielone są zawsze świetnym pomysłem na rodzinny obiad . Soczyste, delikatne mięso i chrupiąca panierka dosłownie rozpływają się w ustach. Postanowiłam jednak odmienić kultowe danie i przyrządzić je nieco inaczej. Kotlety wyszły tak smaczne i soczyste, jak nigdy.
Sekretem doskonałych kotletów mielonych jest nie tylko mięso, lecz również dodatki. Zwykle dodajemy tutaj bułkę namoczoną w mleku, sól, pieprz. Niektórzy dodają także majeranek. W moich kotletach nie było pieczywa. Zamiast niego dodałam do mięsa odpowiednio przygotowaną wcześniej marchewkę.
Postawiłam także na inne przyprawy. Do mięsa mielonego dodałam musztardę oraz zioła prowansalskie. Te kotlety okazały się strzałem w 10 i z pewnością będę przyrządzać je częściej. Moja rodzina je uwielbia.

Przepis na kotlety mielone bez bułki
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystaj odpowiednie mięso . Nie kupuję gotowego mięsa mielonego w sklepie. Wybieram dobry kawałek karkówki, łopatki lub szynki wieprzowej, mielę i przyrządzam kotlety. Nie ma lepszego mięsa.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki, karkówki lub szynki wieprzowej
- 2 średnie marchewki
- duża cebula
- jajko
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- bułka tarta
- olej lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z marchewką?
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę również zetrzyj na tarce. Cebulę przesmaż na maśle lub oleju, a następnie dodaj marchewkę. Smaż, aż woda odparuje i odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie mięso włóż do miski. Wsyp zioła prowansalskie, sól, pieprz, musztardę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przygotowaną marchewkę z cebulą i wbij jajko. Wyrabiaj chwilę i odstaw na 5-10 minut.
Po tym czasie z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Mielone smaż na tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy colesław z czerwonej kapusty i puree z kalafiora , smacznego!
