Nie ma lepszej surówki do mielonych. Smaczniejsza nawet od buraków i mizerii

Z czym podać kotlety mielone na niedzielny obiad? Ano na przykład z taką prostą surówką. Choć przyszła z zachodu, jest niezwykle swojska w smaku i w sposobie przygotowania.
Coleslaw do kotletów mielonych
Surówka do obiadu to nie tylko wzbogacenie jego smaku. W zestawieniu np. z kotletem i ziemniakami czy kaszą, pełni ona niezwykle ważną funkcję żywieniową. Chodzi o wzbogacenie naszej diety w błonnik, dzięki któremu obiad trawimy lepiej i na dłużej wywołuje on w nas uczucie sytości.
Jednak do tłustszych potraw, takich jak kotlety mielone, nadają się szczególne rodzaje surówek. Taki prosty coleslaw z czerwonej kapusty przełamie mięsny smak specyficzną mieszanką słodyczy i kwasowości. Zaś chrupiąca tekstura sałatki świetnie uzupełni się z miękkim mielonym mięsem.

Surówka z czerwonej kapusty na niedzielę
Sałatkę coleslaw, być może najbardziej znaną surówkę na świecie, kojarzymy przeważnie jako białą. Jednak według bardzo zbliżonego przepisu przygotować można „kolesława” z czerwonej kapusty. Samo to warzywo jest niezbędne, by surówka mogła nosić taką nazwę – w końcu słowo „coleslaw” pochodzi od holenderskiego wyrazu oznaczającego właśnie kapustę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 50 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mały pęczek koperku
- ½ małego pęczku natki pietruszki
- Sól, pieprz

Surówka do obiadu
Kapustę cienko szatkujemy, cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie pióra. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a jeszcze lepiej – kroimy julienne.
W miseczce mieszamy sos z jogurtu, musztardy i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do połączenia się smaków.

Warzywa mieszamy w misce i skrapiamy octem jabłkowym. Odstawiamy na chwilę. Następnie mieszamy z dressingiem i posypujemy natką pietruszki. Przed podaniem odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.
Wypróbuj też przepis na rosół na goleni wołowej i alternatywy dla cukru w kawie.






































