Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszej surówki do mielonych. Smaczniejsza nawet od buraków i mizerii
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.03.2025 11:55

Nie ma lepszej surówki do mielonych. Smaczniejsza nawet od buraków i mizerii

surówka do mielonych
Fot. Shutterstock/pixel-shot, Canva/from_my_point_of_view

Z czym podać kotlety mielone na niedzielny obiad? Ano na przykład z taką prostą surówką. Choć przyszła z zachodu, jest niezwykle swojska w smaku i w sposobie przygotowania.

Coleslaw do kotletów mielonych

Surówka do obiadu to nie tylko wzbogacenie jego smaku. W zestawieniu np. z kotletem i ziemniakami czy kaszą, pełni ona niezwykle ważną funkcję żywieniową. Chodzi o wzbogacenie naszej diety w błonnik, dzięki któremu obiad trawimy lepiej i na dłużej wywołuje on w nas uczucie sytości.

Jednak do tłustszych potraw, takich jak kotlety mielone, nadają się szczególne rodzaje surówek. Taki prosty coleslaw z czerwonej kapusty przełamie mięsny smak specyficzną mieszanką słodyczy i kwasowości. Zaś chrupiąca tekstura sałatki świetnie uzupełni się z miękkim mielonym mięsem.

szatkowana kapusta
Fot. Canva
Wchodzą do domów, gryzą i powodują alergię. Wyjmij z kuchennej szafki, tak się ich pozbędziesz

Surówka z czerwonej kapusty na niedzielę

Sałatkę coleslaw, być może najbardziej znaną surówkę na świecie, kojarzymy przeważnie jako białą. Jednak według bardzo zbliżonego przepisu przygotować można „kolesława” z czerwonej kapusty. Samo to warzywo jest niezbędne, by surówka mogła nosić taką nazwę – w końcu słowo „coleslaw” pochodzi od holenderskiego wyrazu oznaczającego właśnie kapustę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek koperku
  • ½ małego pęczku natki pietruszki
  • Sól, pieprz
surówka na bogato
Fot. Canva

Surówka do obiadu

Kapustę cienko szatkujemy, cebulę przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie pióra. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a jeszcze lepiej – kroimy julienne.

W miseczce mieszamy sos z jogurtu, musztardy i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do połączenia się smaków.

kolesław z kolendrą
Fot. Canva

Warzywa mieszamy w misce i skrapiamy octem jabłkowym. Odstawiamy na chwilę. Następnie mieszamy z dressingiem i posypujemy natką pietruszki. Przed podaniem odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.

Wypróbuj też przepis na rosół na goleni wołowej i alternatywy dla cukru w kawie.

surówka z marchewką
Fot. Canva