Smakosze.pl

canva/Evgen_Prozhyrko

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy

28 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ziemniaki z masłem lub polane tłuszczem z kotletów są ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Zamiast puree warto wybrać lżejszy dodatek z innego składnika. Jest równie smaczny, a w moim domu okazał się prawdziwym hitem.

Ziemniaki zastąpiłam pysznym kalafiorem

Długo próbowałam przekonać moją rodzinę do zjedzenie kalafiora na obiad. Warzywo ma delikatny, zdaniem niektórych mdły, smak, ale jest kilka sposobów na jego podkręcenie. Tym razem nie będę namawiać was jednak do polewania go zrumienioną na tłuszczu bułką. Tej wersji sama nie lubię. Znalazłam lepszą. 

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól w ilości do smaku
  • szczypta pieprzu

Lekka odsłona purée jest nie tylko zdrowa, ale też niesamowicie smaczna. Zrobienie ją chyba jeszcze szybciej niż klasyczny dodatek z ziemniaków. Sprawdźcie koniecznie instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Kalafior zamiast ziemniaków.jpg
canva/Ladanifer
prosty obiad

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu

CZYTAJ DALEJ

Purée z kalafiora lepsze niż z ziemniaków

Ziemniaki, wbrew obiegowej opinii, wcale nie tuczą. Jednak ich wysoki indeks glikemiczny niestety nie pomaga normować poziomu cukru we krwi. A to od prawidłowej jego regulacji zależy czy będziemy podjadać między posiłkami.

Warto więc postawić na smakowitego kalafiora, który takiej „rewolucji” w poziomie glukozy nam nie zafunduje. Purée z tego warzywa przyrządza się sprawnie. Wystarczy oczyszczonego i podzielonego na różyczki kalafiora ugotować do miękkości w osolonym wrzątku lub na parze i połączyć z tłuszczem oraz przyprawami.

Do czego pasuje purée z kalafiora?

Dodatek sprawdzi się do każdego obiadu z kotletami. Będzie też świetnie smakował z pieczonym tofu wędzonym lub boczniakami i grillowanymi warzywami. 

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie kalafiora. Polecamy znakomitą przekąskę w panierce . Być może skusi was też zupa podawana z ziemniakami .

Pyszne purée z kalafiora.jpg
canva/bhofack2
suszenie orzechów

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne

CZYTAJ DALEJ
pierzoka

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >