Dodałem łyżkę produktu do sosu. Kurki nigdy nie smakowały lepiej
Niektórzy śmieją się, że kurki to kurczak wśród grzybów. Może mają rację? Z tym przepisem przygotowujemy je – jak kurczaka – w śmietanie. I podobnie jak z rzadka do kurczaka, dodajemy jeden ciekawy składnik.
Sezon na kurki
W trakcie wakacyjnych miesięcy sezon na kurki trwa w najlepsze. Choć ciągle przed nami okres, kiedy lasy mają nam najwięcej do zaoferowania, te małe, pomarańczowe grzybki są z nami już od miesięcy i nigdzie się nie wybierają co najmniej do października. Dobrze więc mieć na podorędziu kilka przepisów na potrawy z nimi.
Oto jeden z takich prostych przepisów na sos kurkowy w śmietanie. Odnajdzie się doskonale z makaronem jako forma polskiego spaghetti (choć lepiej użyć penne czy kokardek), lecz także w towarzystwie kaszy. Może być też dodatkiem w mięsnych czy rybnych daniach. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Michele Grasso na YouTube.
Sos śmietanowy z kurkami
Nie jest to jednak zwykły sos śmietanowy . Zawiera bowiem jeden rzadko spotykany składnik. Miarka soku z cytryny podbija smak grzybowy i nieco przełamuje słodycz śmietanki, w której dusimy grzyby.
Składniki
- ⅓ kg kurek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz, masło klarowane
Sos kurkowy z cytryną
Kurki czyścimy dokładnie, najlepiej szczoteczką, szybko płuczemy, by nie nasiąkły i obsuszamy. Szalotkę kroimy drobno. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kurki wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy powoli przez ok. 10 minut . Przyprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy grzyby zrobią się miękkie, dodajemy na patelnię śmietankę i dokładnie mieszamy. Posypujemy startą natką pietruszki i przyprawiamy sokiem z cytryny. Zmniejszamy moc palnika i dusimy przez kolejne kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Tak przygotowane kurki podajemy w dowolnym zestawieniu obiadowym, ale świetnie smakują też ze świeżym pieczywem. Można dodatkowo przyprawić je świeżym tymiankiem .
Wypróbuj też przepis na bezmięsne schabowe i sposoby na mrożenie grzybów .