Smakosze.pl Przepisy Dolewam jedną szklankę do ciasta na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i puszyste jak chmurka
Fot. YouTube/WeronikaDomogród

Dolewam jedną szklankę do ciasta na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i puszyste jak chmurka

3 stycznia 2025

Jak zrobić najlepsze naleśniki na świecie? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Wystarczy tylko szklanka jednego z ulubionych napojów, a naleśniki wyjdą mięciutkie i delikatne. Nie spojrzysz już na inne przepisy

Naleśniki, czyli puszystość na talerzu

Naleśniki są daniem uniwersalnym. Można przyrządzić je na słodko i w sposób wytrawny. Lubiane danie pasuje na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Co więcej, naleśniki można podać też na deser. Wszystko jest kwestią dodatków. Jednak, jak przyrządzić naleśniki, które będą mięciutkie i puszyste?

Czasem wychodzą gumowate, a tego nikt przecież nie chce. Dlatego, jeśli marzą się nam naleśniki puszyste jak chmurka, do ciasta trzeba wlać szklankę maślanki . Przepis na naleśniki na maślance można zobaczyć na kanale YouTube Weronika Domogród. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

naleśniki
Fot. YouTube/WeronikaDomogród
Wystarczy jogurt i sól. Ten przysmak będzie hitem w twoim domu

Jak zrobić naleśniki na maślance?

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki letniej wody
  • 1-2 jajka
  • ½ płaskiej łyżeczki sody
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników zaczniemy od wsypania mąki do miski, dolewamy maślankę, wbijamy jajka i wsypujemy sól . Składniki miksujemy tak, by powstała gładka masa. Wlewamy wodę, by nadać ciastu lejącej konsystencji.

Ponownie miksujemy składniki i odstawiamy ciasto naleśnikowe na 15 minut. To sprawi, że naleśniki nie będą się rozrywać podczas smażenia . Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Powinny nabrać złotego koloru.

Naleśniki na maślance lekkie i pyszne

Naleśniki na maślance wychodzą wyjątkowo mięciutkie i puszyste. Nie rozrywają się podczas smażenia i smakują, że palce lizać. Warto pamiętać, by do przygotowania ciasta użyć świeżej maślanki . Nie może być ani trochę kwaśna, czyli taka, która stoi w lodówce od kilku dni.

Świeża  maślanka, doskonale spulchnia ciasto na naleśniki . Dzięki niej zachwycają puszystością i błyskawicznie znikają ze stołu. Naleśniki na maślance można podać z farszem twarogowym. Pisaliśmy, jak smakuje dewolay za 79 zł z restauracji Magdy Gessler . Polecaliśmy przepis na ciasto francuskie z bananami na deser.

naleśniki
Fot. YouTube/WeronikaDomogród
Poszedł na zakupy do Biedronki i zrobił zdjęcie. Rozpętał burzę w Internecie
Po tym poznasz, że miód nie nadaje się do jedzenia. Traci wszystkie właściwości
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy