Strzelczyk jak zwariowany, robi 2 pyszne ciasta w 1. Co za hit, lepsze niż sernik i makowiec
Serniki i makowce nieustannie pojawią się na naszych imprezowych stołach. Jednak warto poznać przepis Tomasza Strzelczyka na inne ciasto. Pyszny wypiek 2 w 1 stanie się hitem na każdą okazję. Zachwyci kremowością i delikatnym smakiem.
Seromakowiec, czyli 2 w 1 od Strzelczyka
Uwielbiamy smak serników i makowców. To obowiązkowe pozycje na imprezowej cukierniczej liście. Wiemy, że jest przy nich trochę roboty, ale smak ciast wynagradza wszelkie trudy w kuchni. Jednak Tomasz Strzelczyk upraszcza przygotowania.
Znany kucharz proponuje przepis na znakomite ciasto 2 w 1. To seromakowiec, który obłędnie smakuje. Warstwy maku zatopionego w serniku, z dodatkiem orzechów, skórki pomarańczowej, a to wszystko na pysznym spodzie z herbatników. Recepturę można zobaczyć na YouTube Tomasza Strzelczyka ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Połóż masło na talerz i przykryj słoikiem. Za ten patent ktoś powinien dostać medalJak upiec seromakowiec z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 70 g masła
Składniki na masę makową:
- 300 g mąki
- 700 ml mleka do parzenia maku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 jajka
- 120 g orzechów włoskich
- 30 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 1 łyżeczka wanilii w płynie
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
Składniki na masę serową:
- ¾ kg twarogu tłustego
- ¼ kg serka mascarpone
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 150 ml mleka skondensowanego
- 100 ml śmietanki 36%
- ½ łyżeczki skórki z pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady mlecznej
- 120 ml mleka
Przygotowanie ciasta zaczniemy od zblendowania herbatników i roztopienia masła na wolnym ogniu. Do masła wsypujemy zmielone ciastka, mieszamy i przesypujemy do blaszki wysmarowanej masłem. Odstawiamy i mielimy orzechy. Mak gotujemy z mlekiem na małym ogniu przez 45 minut.
Gdy przestygnie dodajemy zmielone orzechy, dodajemy rodzynki, cukier trzcinowy, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, powidła śliwkowe, miód. Wbijamy też jajka, dodajemy olejek waniliowy i migdałowy. Delikatnie mieszamy, a potem miksujemy na jednolitą masę.
Seromakowiec zachwyca smakiem
Teraz robimy masę serową. Mielimy twaróg na gładką masę, wbijamy jajka, delikatnie mieszamy. Dokładamy serek mascarpone, śmietankę, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, skórkę pomarańczy i trochę oleju waniliowego. Składniki łączymy, a na herbatnikowy spód wykładamy kleksami masę makową.
Zalewamy to masą serową, wykładamy kolejną warstwę maku i znów zalewamy masą serową. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 170 stopni na około 60 minut. Potem wyjmujemy i robimy polewę czekoladową z mleka i czekolady. Polewamy wierzch ciasta. Po upływie godziny smakuje obłędnie i będzie hitem każdej imprezy. Pisaliśmy o niezwykłych promocjach w Biedronce. Radziliśmy, jakiego chleba nigdy nie kupować.