Smakosze.pl Przepisy Domowe batoniki musli. Pyszna, wartościowa przekąska za grosze
canva/tashka2000

Domowe batoniki musli. Pyszna, wartościowa przekąska za grosze

11 września 2022

Batoniki musli są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę lub element sycącego śniadania. Proste połączenie wartościowych płatków owsianych, owoców i orzechów z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o zdrowie. Przygotowanie domowych batoników jest bardzo proste, a koszty naprawdę niskie.

Zdrowe batoniki musli przygotowuje się szybko i od razu w większej ilości. Wystarczy ich dla całej rodziny, a znikną bardzo szybko. Są bowiem przyjemnie słodkie, chrupiące i aromatyczne — zdecydowanie lepsze i tańsze niż sklepowe odpowiedniki. Musicie ich skosztować.

Przepis na pyszne batoniki musli

Do przygotowania rarytasu przyda się prostokątna forma o wymiarach 22 cm x 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 2 dobrze dojrzałe banany

  • 220 g płatków owsianych górskich

  • garść rodzynek lub pokrojonych suszonych fig

  • 40-50 g masła orzechowego, najlepiej domowego

  • 4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

  • wybrane orzechy np. laskowe, włoskie lub migdały w płatkach

  • 3/4 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki ciemnego kakao

  • szczypta soli

Jak zrobić zdrowe, domowe batoniki musli?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Łączymy je z syropem klonowym, masłem orzechowym, cynamonem, kakao i szczyptą soli.

Dodajemy płatki owsiane i wybrane suszone owoce. Możemy też dodać rozdrobnione orzechy, jeśli mamy ochotę. Masę przenosimy do formy i równomiernie rozprowadzamy, dociskając ją łyżką. Pieczemy do 20 minut przy ustawieniach grzania góra-dół.

Jeszcze ciepłe batoniki musli kroimy na mniejsze kawałki, a potem studzimy. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego kakao. Można też pokruszyć je i dodać do lodów.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na zdrowe przysmaki z bananem. Sprawdźcie koniecznie recepturę na smakowite placki z dodatkiem płatków owsianych. Być może skusi was też przyjemnie wilgotny i słodki chlebek .

Batoniki musli są pyszne
canva/siims

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: veganbanda

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy