Domowe batoniki musli. Pyszna, wartościowa przekąska za grosze
Batoniki musli są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę lub element sycącego śniadania. Proste połączenie wartościowych płatków owsianych, owoców i orzechów z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o zdrowie. Przygotowanie domowych batoników jest bardzo proste, a koszty naprawdę niskie.
Zdrowe batoniki musli przygotowuje się szybko i od razu w większej ilości. Wystarczy ich dla całej rodziny, a znikną bardzo szybko. Są bowiem przyjemnie słodkie, chrupiące i aromatyczne — zdecydowanie lepsze i tańsze niż sklepowe odpowiedniki. Musicie ich skosztować.
Przepis na pyszne batoniki musli
Do przygotowania rarytasu przyda się prostokątna forma o wymiarach 22 cm x 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki:
-
2 dobrze dojrzałe banany
-
220 g płatków owsianych górskich
-
garść rodzynek lub pokrojonych suszonych fig
-
40-50 g masła orzechowego, najlepiej domowego
-
4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
-
wybrane orzechy np. laskowe, włoskie lub migdały w płatkach
-
3/4 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki ciemnego kakao
-
szczypta soli
Jak zrobić zdrowe, domowe batoniki musli?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Łączymy je z syropem klonowym, masłem orzechowym, cynamonem, kakao i szczyptą soli.
Dodajemy płatki owsiane i wybrane suszone owoce. Możemy też dodać rozdrobnione orzechy, jeśli mamy ochotę. Masę przenosimy do formy i równomiernie rozprowadzamy, dociskając ją łyżką. Pieczemy do 20 minut przy ustawieniach grzania góra-dół.
Jeszcze ciepłe batoniki musli kroimy na mniejsze kawałki, a potem studzimy. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego kakao. Można też pokruszyć je i dodać do lodów.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na zdrowe przysmaki z bananem. Sprawdźcie koniecznie recepturę na smakowite placki z dodatkiem płatków owsianych. Być może skusi was też przyjemnie wilgotny i słodki chlebek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
-
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
-
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny
Źródło: veganbanda