Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi. Spakuj dziecku zamiast kanapek do szkoły
Lekkie placuszki bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek do szkoły. Dzieci uwielbiają takie rarytasy, a placuszki, mimo że są słodkie, nie mają dodatku cukru. Placki z bananów i płatków owsianych z pewnością posmakują każdemu łasuchowi.
Placuszki bananowe przygotujesz z trzech składników: dojrzałych bananów, jajek i płatków owsianych. Do placuszków bananowych możesz dodać również jabłko, które urozmaici smak całego dania. Jabłko pokrój w drobną kostkę i dodaj do zblendowanej masy. Wymieszaj, a następnie usmaż na oleju.
Placuszki bananowe możesz podać dziecku z jego ulubionymi dodatkami. Placki doskonale smakują z orzechami, bakaliami i świeżymi owocami. Osobiście polecam winogrona, brzoskwinie, borówki, w sezonie natomiast maliny i truskawki. Dzieci będą zachwycone szkolną przekąską.
Do przygotowania placuszków bananowych wykorzystaj płatki owsiane zwykłe, czyli grube, nieprzetworzone ziarna. Płatki błyskawiczne i górskie są już przetworzonym produktem i nie są tak bogate w błonnik i inne składniki odżywcze.
Pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Składniki:
70 g płatków owsianych
3 jajka
2 dojrzałe, słodkie banany
Dodatkowo:
pół jabłka (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pożywne placuszki bananowe z płatkami owsianymi?
Banany pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do blendera kielichowego. Wbij jajka, wsyp płatki owsiane i zblenduj na gładką masę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do masy, wymieszaj.
Masę smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju po kilka minut z każdej strony. Placuszki bananowe przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, cukrem pudrem, świeżymi owocami.
Z bananów przygotujesz również prosty i pyszny deser bez pieczenia. Gorąco polecam także domowy chleb bananowy, będzie pasował i na śniadanie na słodko i jako dodatek do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne
Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość
Źródło: zielonysrodek