Domownicy ciągle proszą mnie o to ciasto. Bije na głowę wszystkie inne
Kawałek ciasta najlepiej smakuje po obiedzie. Dlatego polecam przepis na wypiek, który uwielbia moja rodzina. Często piekę to ciasto, które smakiem bije na głowę wszystkie inne. Dzięki tej recepturze zrobisz to ciasto w krótkim czasie.
Ciasto smaczniejsze od innych
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta po obiedzie, to poznaj ten przepis. Recepturę polecam każdemu, bo dzięki niej wychodzi ciasto, że palce lizać . Na doskonałym spodzie, z pysznym kremem i bezą na wierzchu. Taki wypiek po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego nie zwlekaj, a skorzystaj z przepisu na ten smakołyk.
Zrobisz je w prosty sposób, a ciasto będzie się cieszyć dużym powodzeniem. Moja rodzina go uwielbia i często prosi, bym je piekła . Chętnie spełniam taką prośbę, bo to ciasto to prawdziwe niebo w gębie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Einfache Rezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Jak zrobić ciasto z kremem i bezą?
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- ⅔ cukru pudru
- 150 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
Składniki na krem:
- 3 szklanki twarogu
- ⅔ szklanki cukru
- 1 jajko
- skórka z cytryny
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie ciasta zacznij od wsypania mąki do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz cukier puder. Do składników dodaj miękkie masło, żółtka i startą skórkę z cytryny. Część skórki odłóż na później. Wlej sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto. Do miski włóż twaróg, rozdrobnij go, dodaj pozostałą część skórki z cytryny. Wbij jajko, wsyp cukier i wszystko dokładnie zmiksuj. Teraz krem wyłóż na ciasto w blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Ciasto, które rozpływa się w ustach
Teraz przygotuj bezę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Wyłóż ją na upieczone ciasto i wstaw na kolejne 10 minut. Następnie, gdy ciasto ostygnie możesz je podawać. Jest pyszne, delikatne, a beza z kremem to prawdziwy majstersztyk.
Jeśli raz spróbujesz tego deseru, to gwarantuję, że już często będziesz do niego wracać. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektowany, będzie smakował całej rodzinie . Przepis na ciasto polecam każdemu. Można je podać też na przyjęcia okolicznościowe. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyśmienity schab po bałkańsku. Radziliśmy, jak zrobić ciasto naleśnikowe bez grudek.
Źródło: YouTube/Einfache-Rezepte
Zdjęcia: YouTube/Einfache-Rezepte