Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Mnóstwo osób zapomina o ważnej zasadzie
Czy wiesz jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Poznaj sposób, który sprawi, że ciasto będzie idealne, a w dodatku bez grudek. Zasada jest prosta i skuteczna. Stosuj ją zawsze, a naleśniki będą smakowite.
Naleśniki nie tylko na deser
Przyjęło się, że naleśniki to danie na słodko, które świetnie sprawdzi się także na deser. Naleśniki to także podstawa słonego dania, jakim są krokiety. W każdym z tych przypadków cieniutkie placuszki muszą mieć doskonałą konsystencję.
Ciasto nie może zawierać grudek. Musi być idealnie płynne oraz jednolite, dlatego przeczytaj dalszą część i dowiedz się jak zrobić doskonałe ciasto na naleśniki. Zasada jest bardzo prosta.
Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennieKolejność jest najważniejsza
Zasada, o której trzeba pamietać, przygotowując ciasto na naleśniki, polega na odpowiedniej kolejności mieszania składników. Wydaje się banalna, ale to właśnie dzięki niej stworzysz doskonałe ciasto bez grudek. W dalszej części przedstawię ci odpowiednią kolejność mieszania składników oraz zdradzę ci, jak zrobić ciasto naleśnikowe.
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 2 jajka
- 400 g mąki
- sól
Jak zrobić ciasto na naleśniki?
Przygotowując naleśniki z zasadą odpowiedniej kolejności mieszania, należy rozpocząć od wbicia jajek i roztrzepania ich. Następnie wlej mleko i wymieszaj je z mlekiem. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz odrobinę soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej na nią odrobinę ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj ze słodkimi dodatkami lub wykorzystaj je do stworzenia pysznych krokietów.