Smakosze.pl Przepisy Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierni
Fot. youtube.com/KuchniaMagdy

Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierni

14 kwietnia 2024

Malinowa chmurka to popularne ciasto, które świetnie sprawdza się na codzień i od święta. Krąży sporo przepisów na nie i kilka wariacji. Przepis, który tu proponujemy, jest pewnikiem, a ciasto z niego wychodzi zawsze pyszne. Przepis można znaleźć na kanale KuchniaMagdy na You Tube, z którego pochodzi wywyższy kadr.

Ciasto malinowa chmurka

Sekretem doskonałości ciasta, które znamy pod nazwą malinowa chmurka, jest kontrast faktur. Kruche ciasto na dole i dobrze wysuszona beza na górze zamykają w chrupki nawias kremową masę śmietanową i miękką, owocową galaretkę. W sezonie doskonałe będzie ze świeżymi malinami, ale nie traci wiele na użyciu mrożonych.

Za tym zestawieniem idzie też dobrze zrównoważone połączenie smaków – słodko-kwaśnej masy galaretkowej i słodyczy kremu i bezy. Dlatego warto, by kruche ciasto nie było przesadnie słodkie, dzięki czemu będzie doskonałym tłem dla całej kompozycji. Oryginalna chmurka to ciasto malinowe , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by – w zależności od dostępnych owoców – zmienić je np. na porzeczkowe czy wiśniowe.

maliny i bita śmietana
Fot. youtube.com/KuchniaMagdy
Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzie

Ciasto z bezową masą

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy. Autorka przypomina tam przepis na bezę, w którą usztywniamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Taka beza dobrze trzyma się na cieście, jednak ma skłonności do pękania przy suszeniu, jej dodatek można więc pominąć według uznania . Zwłaszcza że nasza beza nie musi na sobie dźwigać żadnego ciężaru.

Składniki kruchego ciasta

  • 220 g mąki
  • 3 żółtka jajek
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo: 3 galaretki malinowe i ¾ kg mrożonych malin

Składniki bezy

  • 4 białka jajek
  • 180 g cukru
  • Opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Do posypania: migdały w płatkach

Składniki bitej śmietany

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru pudru

Pieczemy malinową chmurkę

Składniki ciasta łączymy w miseczce i dokładnie ugniatamy na zwartą, jednolitą masę. Ciasto zawijamy w kulkę, owijamy folią kuchenną i wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy i układamy na dnie blachy do pieczenia. Wyrównujemy placek i nakłuwamy go dość gęsto widelcem, by ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż kruchy spód będzie rumiany. Wyjmujemy go do przestudzenia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 stopni .

Białka jaj na bezę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i za każdym razem mieszamy, by uzyskać sztywną i jednolitą masę. Pod koniec miksowania można dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na formę (kruchy spód i bezowa masa muszą odpowiadać sobie wielkością), posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę do wysychania na kolejne 2 godziny .

Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Kiedy jest gotowa i dobrze wymieszana, zalewamy nią mrożone maliny i odstawiamy, aż zacznie tężeć. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. W misce ubijamy mikserem zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dla usztywnienia bitej śmietany można dodać do masy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wrzątku.

Na kruchy spód nakładamy tężejącą galaretkę, a kiedy będzie zupełnie sztywna, nakładamy warstwę bitej śmietany. Całość przykrywamy warstwą bezową i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia, na ok. 2 godziny.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez jajek, mleka i mąki oraz faszerowaną paprykę .

maliny na kruchym spodzie
Fot. youtube.com/KuchniaMagdy
Babcia Stasia robiła najlepszą surówkę z młodej kapusty. Ten przepis pochodzi z jej notatek
Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy