Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierni
Malinowa chmurka to popularne ciasto, które świetnie sprawdza się na codzień i od święta. Krąży sporo przepisów na nie i kilka wariacji. Przepis, który tu proponujemy, jest pewnikiem, a ciasto z niego wychodzi zawsze pyszne. Przepis można znaleźć na kanale KuchniaMagdy na You Tube, z którego pochodzi wywyższy kadr.
Ciasto malinowa chmurka
Sekretem doskonałości ciasta, które znamy pod nazwą malinowa chmurka, jest kontrast faktur. Kruche ciasto na dole i dobrze wysuszona beza na górze zamykają w chrupki nawias kremową masę śmietanową i miękką, owocową galaretkę. W sezonie doskonałe będzie ze świeżymi malinami, ale nie traci wiele na użyciu mrożonych.
Za tym zestawieniem idzie też dobrze zrównoważone połączenie smaków – słodko-kwaśnej masy galaretkowej i słodyczy kremu i bezy. Dlatego warto, by kruche ciasto nie było przesadnie słodkie, dzięki czemu będzie doskonałym tłem dla całej kompozycji. Oryginalna chmurka to ciasto malinowe , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by – w zależności od dostępnych owoców – zmienić je np. na porzeczkowe czy wiśniowe.
Ciasto z bezową masą
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy. Autorka przypomina tam przepis na bezę, w którą usztywniamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Taka beza dobrze trzyma się na cieście, jednak ma skłonności do pękania przy suszeniu, jej dodatek można więc pominąć według uznania . Zwłaszcza że nasza beza nie musi na sobie dźwigać żadnego ciężaru.
Składniki kruchego ciasta
- 220 g mąki
- 3 żółtka jajek
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo: 3 galaretki malinowe i ¾ kg mrożonych malin
Składniki bezy
- 4 białka jajek
- 180 g cukru
- Opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do posypania: migdały w płatkach
Składniki bitej śmietany
- 600 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru pudru
Pieczemy malinową chmurkę
Składniki ciasta łączymy w miseczce i dokładnie ugniatamy na zwartą, jednolitą masę. Ciasto zawijamy w kulkę, owijamy folią kuchenną i wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy i układamy na dnie blachy do pieczenia. Wyrównujemy placek i nakłuwamy go dość gęsto widelcem, by ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż kruchy spód będzie rumiany. Wyjmujemy go do przestudzenia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 stopni .
Białka jaj na bezę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i za każdym razem mieszamy, by uzyskać sztywną i jednolitą masę. Pod koniec miksowania można dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na formę (kruchy spód i bezowa masa muszą odpowiadać sobie wielkością), posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę do wysychania na kolejne 2 godziny .
Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Kiedy jest gotowa i dobrze wymieszana, zalewamy nią mrożone maliny i odstawiamy, aż zacznie tężeć. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. W misce ubijamy mikserem zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dla usztywnienia bitej śmietany można dodać do masy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wrzątku.
Na kruchy spód nakładamy tężejącą galaretkę, a kiedy będzie zupełnie sztywna, nakładamy warstwę bitej śmietany. Całość przykrywamy warstwą bezową i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia, na ok. 2 godziny.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez jajek, mleka i mąki oraz faszerowaną paprykę .