Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię farsz jak na gołąbki i nadziewam nim paprykę. Ten obiad to hit w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.04.2024 18:00

Robię farsz jak na gołąbki i nadziewam nim paprykę. Ten obiad to hit w moim domu

papryka faszerowana
fot. youtube.com/leckeresmittagessen-rg5ot

Niby to gołąbki z papryką zamiast kapusty. Jednak taka faszerowana papryka wymaga innego przygotowania. Z tym przepisem szybko zmieniamy mięso mielone w pyszną i aromatyczny obiad.

Faszerowana papryka - idealny obiad

Wystarczy połączyć mięso mielone z kilkoma prostymi składnikami by przygotować posiłek o nietypowej prezencji. Ten niezwykle apetyczny obiad przypomina gołąbki. Jest bogaty w warzywa, a jednocześnie sycący obfitością mięsa. Wszystkie jego składniki łatwo kupić przez cały rok. Jest jednak szczególnie dobrym przepisem zanim na naszych stołach zaczną pojawiać się rodzime sezonowe warzywa.

Przygotowując ten obiad można policzyć liczbę porcji. Jedna połówka faszerowanej papryki to odpowiednik jednego małego kotleta mielonego lub gołąbka. Z połowy kg mięsa będziemy mieć ok. 12 takich sztuk. Warto wziąć też poprawkę na to, że potrawa zawiera już dodatek skrobiowy w postaci ryżu.

zapieczone mięso w papryce
fot. youtube.com/leckeresmittagessen-rg5ot
Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa

Papryka z mięsem mielonym lepsza od gołąbków

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału leckeres Mittagessen na YouTube. Jest tam wzbogacony o jajko zapieczone na powierzchni papryki po upieczeniu. Można spróbować też wersji z zapieczonym serem.

Składniki

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 300 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 6 szt słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ostrej węgierskiej pasty paprykowej
  • Sól, pieprz, olej

Przygotowujemy faszerowaną paprykę

Ryż gotujemy dwie minuty krócej niż wynika to z przepisu na opakowaniu, a następnie studzimy. Cebulę siekamy drobno. W misce łączymy oba składniki z mięsem mielonym. Dodajemy kumin, paprykę, pastę paprykową.

Składniki przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane, odstawiamy miskę na kilka minut pod przykryciem z folii spożywczej.

Paprykę przekrawamy wzdłuż na równe połowy. Usuwamy gniazda nasienne, ale pozostawiamy szypułki, by połówki papryk stanowiły pojemne miseczki. Do każdej z nich wkładamy porcję mięsa mielonego i delikatnie ubijamy. Mięso ma być na równo z krawędziami połówek papryki.

Potrawę układamy na blasze wysmarowanej olejem do smażenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser lub jajko można zapiec na ostatnim etapie pieczenia, maksymalnie przez pięć minut. Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Taki obiad zachwyci każdego.

Polecamy też przepisy na panierowane kotlety z cukinii i doskonałą zupę z pokrzyw.

masa na paprykę faszerowaną
fot. youtube.com/leckeresmittagessen-rg5ot