Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.04.2024 15:30

Wrzuć cebulę do wrzątku. To danie zaskoczy niemal każdego

cebula
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Jeśli lubisz nowości w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Weź tylko cebulę i wrzuć ją do wrzątku. Wkrótce powstanie efektowne danie, które na każdym zrobi wrażenie. Jego smak  jest wart poznania. 

Cebula, która robi wrażenie

Cebula często gości w naszej kuchni. Jednak założę się, że ten przepis będzie dla ciebie odkryciem. Przyda się nie tylko cebula, ale też mięso mielone i aromatyczne przyprawy. Do tego ryż, koncentrat pomidorowy, która nada smaku.  Cebulę wrzucasz do wrzątku, a gdy ostygnie, jej warstwy nadziewasz mięsem mielonym. 

Danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na talerzu. Robi wrażenie na każdym, bo jak wiadomo, najpierw je się oczami. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube nurun yemek tarifleri2. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

cebula (8).jpg
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Popularny tiktoker podsumował karierę Gessler. Padły mocne słowa. „Kojarzy się przaśnie"

Jak zrobić cebulę nadziewaną mięsem mielonym?

Składniki:

  • 8 cebul
  • ¼ kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz 
  • słodka papryka
  • tymianek
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznij od obrania cebuli i nacięcia jej do połowy. Wrzuć cebulę do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Następnie do miski przełóż ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone i przyprawy. 

Składniki dokładnie wymieszaj i obierz cebulę z warstw. Ułatw to wcześniej zrobione nacięcie na każdym warzywie. Poszczególne warstwy nadziewaj mięsem mielonym. Ułóż ciasno w garnku i zalej sosem z oleju, koncentratu pomidorowego i przypraw. Do sosu dodaj 2 szklanki wrzątku.

Danie, że palce lizać!

Cebule nadziewane mięsem mielonym przykryj talerzem, by nie wypływały z garnka. Gotuj około 50 minut. Po upływie tego czasu od razu możesz podawać. Danie będzie smakowało z ziemniakami i pieczywem. 

Efektowne, smaczne i proste w przygotowaniu danie jest warte polecenia. Zrobisz je dzięki temu przepisowi. Wystarczy niewiele czasu, by poznać smak, który potrafi zdrowo uzależnić. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne placki z soczewicy i banana. Podawaliśmy też przepis na najlepszą marynatę do karkówki. 

cebula
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Źródło: YouTube/nurunyemektarifleri2

Zdjęcia: screen YouTube/nurunyemektarifleri2