Smakosze.pl Przepisy Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla
fot. Canva/Radist

Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla

30 maja 2024

Spośród wszystkich produktów, które nie są świeżymi warzywami i owocami, chyba tylko sos czosnkowy jest kwintesencją lata. Ten prosty dodatek można przygotować na dziesiątki sposobów. Oto jeden z najlepszych.

Doskonały sos czosnkowy

Słusznie kojarzony z grillem, sos czosnkowy ma mnóstwo innych zastosowań. Nadaje się do mięs czy warzywnych placków, świetnie komponuje się z frytkami, a jeśli zastąpić nim śmietanę w mizerii , otrzymujemy potrawę zbliżoną do pysznego greckiego sosu tzatziki .

Przygotowanie takiego sosu jest banalnie proste, ale ma kilka haczyków. Jednym z nich jest oczywiście ilość czosnku. Pamiętajmy, że ostrość potrawy zależy od czasu macerowania go w jogurcie, dlatego jeśli przygotowujemy sos z wyprzedzeniem, użyjmy go raczej mniej niż więcej.

sos czosnkowy z ziołami
fot. Canva
Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi

Sos czosnkowy – bez ziół

Wiele przepisów na sosy czosnkowe poleca użycie ziół, zwłaszcza koperku. Warto jednak pamiętać, że przykrywają one smakiem aromat naszego podstawowego produktu . Proponujemy więc sos bez ziół. Osobnym pytaniem jest też to o dodatek majonezu. Miłośnicy smaku tego sosu mogą dodać łyżkę albo dwie do jogurtowej bazy .

Składniki

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub skyru
  • Opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, biały pieprz

Przygotowujemy sos czosnkowy

Czosnek siekamy drobno i zalewamy w małej miseczce niewielką ilością wrzątku. Sparzony czosnek nie straci swojego smaku, ale pozbędzie się nieco swojej palącej ostrości i pierwszego uderzenia aromatu. Miłośnicy czosnku z prawdziwego zdarzenia mogą pominąć ten krok.

W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami. Czosnek odciskamy z wody, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy po ok. 30 minutach spędzonych w lodówce i będzie nabierał mocy jeszcze przez kilka godzin.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane bakłażany i doskonałe, chrupiące ogórki kiszone .

sos czosnkowy w filiżance
fot. Canva
Wachowicz robi surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest zalewa
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy