Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla
Spośród wszystkich produktów, które nie są świeżymi warzywami i owocami, chyba tylko sos czosnkowy jest kwintesencją lata. Ten prosty dodatek można przygotować na dziesiątki sposobów. Oto jeden z najlepszych.
Doskonały sos czosnkowy
Słusznie kojarzony z grillem, sos czosnkowy ma mnóstwo innych zastosowań. Nadaje się do mięs czy warzywnych placków, świetnie komponuje się z frytkami, a jeśli zastąpić nim śmietanę w mizerii , otrzymujemy potrawę zbliżoną do pysznego greckiego sosu tzatziki .
Przygotowanie takiego sosu jest banalnie proste, ale ma kilka haczyków. Jednym z nich jest oczywiście ilość czosnku. Pamiętajmy, że ostrość potrawy zależy od czasu macerowania go w jogurcie, dlatego jeśli przygotowujemy sos z wyprzedzeniem, użyjmy go raczej mniej niż więcej.
Sos czosnkowy – bez ziół
Wiele przepisów na sosy czosnkowe poleca użycie ziół, zwłaszcza koperku. Warto jednak pamiętać, że przykrywają one smakiem aromat naszego podstawowego produktu . Proponujemy więc sos bez ziół. Osobnym pytaniem jest też to o dodatek majonezu. Miłośnicy smaku tego sosu mogą dodać łyżkę albo dwie do jogurtowej bazy .
Składniki
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub skyru
- Opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól, biały pieprz
Przygotowujemy sos czosnkowy
Czosnek siekamy drobno i zalewamy w małej miseczce niewielką ilością wrzątku. Sparzony czosnek nie straci swojego smaku, ale pozbędzie się nieco swojej palącej ostrości i pierwszego uderzenia aromatu. Miłośnicy czosnku z prawdziwego zdarzenia mogą pominąć ten krok.
W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami. Czosnek odciskamy z wody, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy po ok. 30 minutach spędzonych w lodówce i będzie nabierał mocy jeszcze przez kilka godzin.
Wypróbuj też przepisy na faszerowane bakłażany i doskonałe, chrupiące ogórki kiszone .