Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.05.2024 19:55

Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi

masa wlewana na makaron
fot. youtube.com/smacznytv

Oto przepis na prostą zapiekankę przygotowywaną na patelni. Jest doskonała w smaku, a przede wszystkim ekspresowa w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na sycący obiad po zabieganym dniu lub pożywny lunch.

Zapiekanka z patelni

Zapiekanki należą do stałego repertuaru zwłaszcza w kuchniach, które jeden z autorów PRL-owskich książek kucharskich nazywał „kuchnią samotnych i zakochanych”. Rzeczywiście, świetnie nadają się do przygotowania nawet dla jednej osoby, a przy tym są niezwykle łatwe.

Mają też tę zaletę – którą również często doceniamy – że pozwalają świetnie wykorzystać resztki z poprzednich posiłków. W naszym przepisie mówimy więc o gotowaniu makaronu od podstaw, ale jeśli mamy nadmiar ugotowanego z wcześniejszego obiadu, nie wahajmy się właśnie jego połączyć z lekką jajeczną masą.

obieranie pomidorów
fot. youtube.com/smacznytv
Od lat nie kupuję przyprawy do rosołu w sklepie. Ta z przepisu słynnego kucharza bije je na głowę

Zapiekanka makaronowa

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, gdzie przy okazji zaprezentowano ciekawy sposób obierania pomidorów. Zamiast je sparzyć, można otóż poskrobać nożem powierzchnię pomidora, nie naruszając skórki, by tylko się rozluźniła. Ułatwia to później zdjęcie skóry, już po nacięciu pomidora na krzyż.

Składniki

  • 450 g surowego makaronu, np. penne czy świderków
  • 5-6 jajek
  • 2 pomidory
  • 50 g śmietany 22%
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka masła
  • 120 g startego sera
  • Sól, pieprz

Zapiecz makaron i dodaj puree z groszku

Makaron gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka wybijamy do miseczki i rozmącamy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy dymkę. Warzywa dodajemy do masy jajecznej i jeszcze raz mieszamy.

Makaron przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy przez chwilę, a następnie wylewamy masę jajeczną. Przykrywamy patelnię pokrywką i zapiekamy całość przez 15 minut. Następnie, odwracając patelnię, przekładamy zapiekankę na talerz i zsuwamy z powrotem, by przypiekła się także z drugiej strony przez kolejne 10 minut.

W międzyczasie miksujemy w blenderze groszek z małą łyżką masła, a ser ścieramy na tarce o grubych okach. Pod koniec pieczenia wykładamy na zapiekankę najpierw puree z groszku, a następnie posypujemy serem. Przykrywamy i pieczemy jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Obiad taki można podać z ulubionym sosem.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą pieczoną cukinię i pyszne ciasto truskawkowe.

zapiekanka makaronowa
fot. youtube.com/smacznytv