Wachowicz robi surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest zalewa
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać nas smakami zupełnie nietypowymi dla polskiego podniebienia. W tej superprostej surówce sprawdzają się składniki, których, choć łatwo je kupić, nie używamy zbyt często. Całość nabiera niezwykłego azjatyckiego charakteru.
Prosta surówka po chińsku
Kuchnia azjatycka na dobre ugruntowuje się w Polsce, a półki pod hasłem „kuchnie świata” zajmują coraz więcej regałów w naszych sklepach. Często omijamy je wzrokiem, ale niesłusznie. Znajdziemy tam wiele inspirujących składników.
Z tego działu Ewa Wachowicz używa w swojej surówce dwóch ryżowych produktów: oleju i octu. Przygotowuje raczej marynatę niż sos do surówki według zasad, które często spotykamy w dalekowschodnich przepisach. Jak połączyć te dwie przyprawy w sos?
Jak rozpoznać polskie truskawki? Te szczegóły są kluczoweSurówka z kapusty i marchewki
Oprócz przygotowania tego płynu, reszta jest banalna. Ciekawe jest zaś w tym przepisie zastosowanie sporej ilości cukru. Jednak w dalekowschodniej kuchni jest on częstym gościem w wyrazistych, niesłodkich w charakterze potrawach.
Składniki
- ¼ główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- ¼ szklanki octu ryżowego
- ¼ szklanki oleju ryżowego
- 3 łyżki cukru
- Sól do smaku
Orientalna surówka Ewy Wachowicz
Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach lub kroimy w zapałkę – julienne (można do tego kupić specjalną obieraczkę). Składniki umieszczamy w misce i solimy do smaku.
Do rondelka wlewamy ocet ryżowy i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy olej ryżowy i mieszamy rózgą, aż składniki połączą się w emulsyjny płyn. Ten wylewamy do salaterki. Surówkę odstawiamy do wystudzenia.
Wypróbuj też przepisy na fasolkę szparagową z czosnkiem i smażoną cukinię w cieście.