Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.05.2024 11:58

Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu

surówka
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Mizeria jest jedną z najbardziej lubianych surówek do obiadu. Jednak ja wolę inną, którą robię z wiosennych warzyw. Polecam przepis na surówkę, którą zjesz z apetytem i weźmiesz dokładkę. 

Wiosenna surówka lepsza od mizerii

Wszyscy wokół zajadają się mizerią i wskazują ją jako najbardziej ulubioną surówkę. Też kiedyś za nią przepadałam, ale to się zmieniło odkąd mam ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam wiosenną surówkę, która według mnie, jest dużo smaczniejsza od mizerii. Tę surówkę przyrządzam z sałaty, dodaję rzodkiewki i szczypiorek.

Ważny jest też sos, który podkręca smak pysznej surówki. Przygotowuję go z jogurtu naturalnego, czosnku i jeszcze kilku składników. Wkrótce znakomita surówka jest gotowa. Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Jadam ją bardzo często i polecam ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

surówka
 Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Tiramisu z truskawkami to przebój wśród ciast. Jest tak dobre, że mogłabym je jeść na okrągło

Jak zrobić wiosenną surówkę do obiadu?

Składniki na surówkę:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • sałata masłowa
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie surówki zacznij od umycia i osuszenia sałaty. Przygotuj półmisek i ułóż w nim porwaną sałatę. Nie tnij jej nożem. Rzodkiewkę potnij na cienkie paski i rozsyp po sałacie w półmisku. Krojenie szczypiorku zostaw na sam koniec, gdy sos będzie już gotowy. 

Teraz zajmij się sosem. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj majonez, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Składniki dokładnie wymieszaj. 

Surówka pełna smaku i zdrowia

Sos wyłóż na surówkę, posiekaj szczypiorek i wyłóż go na wierzch dania. Wiosenna surówka jest już gotowa do podania. Wyjątkowo świeża, aromatyczna i pełna smaku będzie pasować do właściwie każdego dania obiadowego. Pyszna warzywa z wyrazistym sosem to jest to, co lubię.

Surówka jest bardzo proste i szybka w przygotowaniu. Kilka składników, a efekt, że palce lizać. Polecam każdemu ten przepis. Przygotuj wiosenną surówkę i sprawdź, czy jest lepsza od mizerii. Według mnie biją ją smakiem na głowę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną surówkę z młodej kapusty. Podpowiadaliśmy, czym najlepiej doprawić rosół. 

surówka
 Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Źródło: YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zdjęcia: screen YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI