Smakosze.pl Przepisy Dorzuciła do rosołu 2 zaskakujące warzywa. Wszyscy dopytywali o przepis
Screen z filmu na kanale YouTube agamoc

Dorzuciła do rosołu 2 zaskakujące warzywa. Wszyscy dopytywali o przepis

11 maja 2023

Smak rosołu można i warto od czasu do czasu urozmaicić. Jak pokazała jedna z twórczyń internetowych, dodanie do tradycyjnej zupy pomidora i kilku liści kapusty włoskiej sprawi, że całość zyska na smaku i aromacie. Przetestujcie tę opcję przy najbliższej okazji.

Rosół z pomidorem i kapustą włoską smakuje doskonale

Dwa nietypowe dodatki wzbogacą tradycyjną zupę w stopniu, jaki trudno sobie w pierwszej chwili wyobrazić. Na pozór niepasujący do kompozycji świeży pomidor poprawi smak, kolor i konsystencję rosołu. Wywar będzie klarowny, złocisty i przyjemnie umamiczny.

Kapusta włoska z kolei dostarczy podkreślających smak drobiu i wołowiny nut orzecha włoskiego , które poczuć będzie można już po dodaniu 2 liści warzywa. Jeśli jesteśmy ich amatorami i mamy ochotę na rosół o niecodziennym charakterze, możemy sobie pozwolić nawet na wrzucenie kawałka główki.

Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnku

Przepis na aromatyczny rosół

Propozycja z dodatkiem kapusty włoskiej i pomidorków jest prosta w przygotowaniu. Wywar gotowany będzie głównie na drobiu, ale nie zabraknie też wołowiny. Dodatkowe warzywa — tradycyjnie niekojarzące się z rosołem — nadadzą daniu przyjemnego, niesamowicie głębokiego smaku. Warto skosztować.

Składniki:

  • 2 podudzia kacze
  • 1 goleń wołowa
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 szyja indycza
  • 2 większe marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek dużego selera
  • zielona część dużego pora
  • 2 średnie cebule, opalone w płomieniu palnika
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 5-8 ziaren czarnego pierzu
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić smakowity rosół? Dorzućcie dwa nietypowe warzywa

Mięso oczyszczamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut, w międzyczasie zdejmując powstającą na powierzchni płynu pianę, czyli tzw. szumy.

Po tym czasie dodajemy oczyszczoną ze skórki i umytą włoszczyznę, opaloną w płomieniu cebulę, czosnek w łupinie, pomidor oraz kapustę włoską. Wrzucamy także przyprawy w kawałku. Zupę gotujemy jeszcze przez godzinę, po czym odcedzamy ją, usuwając warzywa i przyprawy. Doprawiamy wedle smaku.

Jak podać rosół z pomidorami i kapustą włoską?

Urozmaicona wersja zupy, podobnie jak każdy inny rosół, będzie fantastycznie smakowała z domowym Kucharz chwycił szklankę i rozgniótł ziemniaki. Ta przekąska jest już hitem. Warto ją także posypać obficie natką pietruszki. Zielenina nada dodatkowej lekkości i świeżości.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Spróbujcie rozgrzewającej wersji z kurkumą i imbirem . Być może skusicie się też na odsłonę z dodatkiem jabłka — zdaniem Ewy Wachowicz ten dodatek przyjemnie podkreśla smak bulionu.

Źródło: YT/agamoc

Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty
Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdego
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy