Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.05.2023 22:19

Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty

przygotowywanie pysznej pasty z pokrzywy
Canva / marrio31

Czy wiesz, że pyszny składnik spożywczy masz dosłownie pod stopami? Wystarczy się tylko po niego schylić. Mowa o zdrowej i zaskakująco smacznej pokrzywie. Dodaj do niej kilka produktów, a zyskasz doskonały dodatek do chleba lub makaronu.

Pokrzywa może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć

Wiosna to czas, w którym na łąki i pola powraca pokrzywa. Większość osób nie pała do niej szczególną sympatią. Okazuje się jednak, że roślina ta ma nam bardzo wiele do zaoferowania. Wpływa korzystnie na układ trawienny, moczowy i krwionośny, a przy tym jest zwyczajnie bardzo smaczna.

Do przyrządzenia doskonałej pasty najlepiej wybierać młode pędy pokrzywy. Sprawdzą się zwłaszcza te wczesnowiosenne. Poza tym trzeba pamiętać, że roślina powinna rosnąc w czystym miejscu, z dala od zabudowań i ruchu samochodowego. Gorąco zachęcamy do tych nietypowych zbiorów, celem przyrządzenia smakowitej pasty.

Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdego

Przepis na uniwersalną i pyszną pastę z pokrzywy

Składniki:

  • 500 g młodych pędów pokrzywy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki wody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Prosta i pyszna pasta z pokrzywy krok po kroku

Młode pędy pokrzywy opłucz na durszlaku. Przełóż je do rondla i zalej wrzącą wodą. Gotuj przez chwilę, a następnie odcedź i posiekaj.

W osobnym garnuszku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj warzywa, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.

Do zawartości garnuszka dodaj posiekaną pokrzywę. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z wodą oraz jajkiem. Miksturę tę dolej do pozostałych składników i wymieszaj całość.

Pastę z pokrzywy dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, aż wyraźnie zgęstnieje. Gotową pastę dodawaj do makaronu lub podawaj z chlebem. Możesz jej także użyć jako farszu do naleśników. Więcej informacji o niezwykłych właściwościach pokrzywy znajdziesz w naszym niedawnym tekście. Nie jest to jedyna powszechnie spotykana roślina, z której można mieć pożytek w kuchni.

makaron z pokrzywą.png
Canva / Mariha-Kitchen