Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty
Czy wiesz, że pyszny składnik spożywczy masz dosłownie pod stopami? Wystarczy się tylko po niego schylić. Mowa o zdrowej i zaskakująco smacznej pokrzywie. Dodaj do niej kilka produktów, a zyskasz doskonały dodatek do chleba lub makaronu.
Pokrzywa może Cię bardzo pozytywnie zaskoczyć
Wiosna to czas, w którym na łąki i pola powraca pokrzywa. Większość osób nie pała do niej szczególną sympatią. Okazuje się jednak, że roślina ta ma nam bardzo wiele do zaoferowania. Wpływa korzystnie na układ trawienny, moczowy i krwionośny, a przy tym jest zwyczajnie bardzo smaczna.
Do przyrządzenia doskonałej pasty najlepiej wybierać młode pędy pokrzywy. Sprawdzą się zwłaszcza te wczesnowiosenne. Poza tym trzeba pamiętać, że roślina powinna rosnąc w czystym miejscu, z dala od zabudowań i ruchu samochodowego. Gorąco zachęcamy do tych nietypowych zbiorów, celem przyrządzenia smakowitej pasty.
Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdegoPrzepis na uniwersalną i pyszną pastę z pokrzywy
Składniki:
- 500 g młodych pędów pokrzywy
- 1 średniej wielkości cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Prosta i pyszna pasta z pokrzywy krok po kroku
Młode pędy pokrzywy opłucz na durszlaku. Przełóż je do rondla i zalej wrzącą wodą. Gotuj przez chwilę, a następnie odcedź i posiekaj.
W osobnym garnuszku rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj warzywa, aż zaczną wydzielać intensywny aromat.
Do zawartości garnuszka dodaj posiekaną pokrzywę. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę z wodą oraz jajkiem. Miksturę tę dolej do pozostałych składników i wymieszaj całość.
Pastę z pokrzywy dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, aż wyraźnie zgęstnieje. Gotową pastę dodawaj do makaronu lub podawaj z chlebem. Możesz jej także użyć jako farszu do naleśników. Więcej informacji o niezwykłych właściwościach pokrzywy znajdziesz w naszym niedawnym tekście. Nie jest to jedyna powszechnie spotykana roślina, z której można mieć pożytek w kuchni.