Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin
Smakuje wam majonez, ale obawiacie się kalorii? Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Zamiast oleju dodaliśmy do niego zdrowszy i lżejszy produkt, który nadał sosowi doskonałej konsystencji. Nasz majonez jest idealny do sałatki jarzynowej, a także do warzyw, jaj i wędlin.
Majonez jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Potrafi dodać smaku wielu potrawom. Ma jednak wadę, którą jest jego wysoka kaloryczność. Wynika ona z dużej zawartości oleju.
Z tego powodu postanowiliśmy przygotować lżejszą wersję majonezu, w której olej zastąpiliśmy wiejskim serkiem. O dziwo, smak sosu jest bardzo zbliżony do oryginału, a i konsystencji nie można nic zarzucić.
Taki dietetyczny majonez warto dodać do sałatki jarzynowej, bo nie podbije zbyt mocno kaloryczności warzyw. Potrawa ta pozostanie lekka dla żołądka i łaskawa dla naszej sylwetki. Jednak nasz majonez sprawdzi się też na kanapkach, czy gotowanych na twardo jajkach.
Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej
Składniki:
-
1 jajko ugotowane na twardo
-
200 g serka wiejskiego (z granulkami)
-
1 łyżeczka musztardy
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz biały
Przygotowanie majonezu
Ugotowane na twardo jajko wystudź, obierz ze skorupki, opłucz, pokrój w cząstki, umieść w misce.
Do jajka dodaj wiejski serek i musztardę. Całość zmiksuj przy użyciu blendera, tak by powstała gładka masa.
Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, a także solą i pieprzem. Przełóż do słoika, przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na klasyczny majonez , a także na sos tatarski .
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
-
Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
-
Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć
Źródło: befitbestrong, naukajedzenia