Smakosze.pl Produkty Dr Gerard zmienił skład ukochanych wafelków pryncypałków. Internauci oburzeni
Fot. Shutterstock/photocritical

Dr Gerard zmienił skład ukochanych wafelków pryncypałków. Internauci oburzeni

30 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

„Pryncypałki” to unikatowe słodycze, które jakiś czas temu zdobyły sympatię wielu osób. Jednak jak mogliśmy się ostatnio dowiedzieć za pośrednictwem użytkownika portalu wykop.pl, popularne słodycze zmieniły swój skład, co niesie za sobą gorszą jakość. Dr Gerard, który jest producentem tych przekąsek, wyjaśnił powody podjęcia takiej decyzji.

Czym są „Pryncypałki"?

„Pryncypałki”  to fantastyczna kombinacja smaków, na którą do tej pory składały się wafelki, krem kakaowy oraz przepyszna czekolada autorstwa dr Gerarda. Co sprawia, że te słodycze są takie smaczne? Na pewno to, że każdy wafelek zanurzany jest we wspomnianej najwyższej jakości czekoladzie, a także połączenie tego z pozostałymi składnikami sprawia, że nasze kubki smakowe są zachwycone. Czy po zmianie składu „Pryncypałek” dalej tak będzie?

Czekoladowe słodycze w wiaderku
Fot. Canva/Sylwester Ficek
Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierni

Jak zmienił się skład?

Na portalu wykop.pl możemy przeczytać wpis jednego z użytkowników , który dosadnie skomentował zmianę składu popularnych wafelków .

Przypomina taką „starą sztuczną czekoladę" i naprawdę się zawiodłem już samym zapachem po otwarciu opakowania - napisał jeden z użytkowników

Dalsza część tekstu pod filmem.

Co się zmieniło? Od teraz na opakowaniu „Pryncypałek” możemy przeczytać „Wafelki kakaowe zdobione czekoladą mleczną” . Wcześniej natomiast był to napis o treści „Wafelki z kremem kakaowym w czekoladzie”. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyna zmiana.

Fani „Pryncypałek" oburzeni zmianą składu

W sieci pojawiło się wiele komentarzy internautów wyrażających opinię na temat decyzji podjętej przez producenta wafelków. Fani słodyczy nie kryją oburzenia .

Dzięki za alert zawczasu

Ostatnio dałem się złapać i kupiłem nową wersję. Zjadłem może 2 szt. i reszta do śmieci

Ciekawy trend, bo wiele produktów idzie w drugą stronę jak np. chipsy czy dania gotowe, które ulepszają swój skład. Myślałem, że słodycze też powoli pójdą w tę stronę

- napisali użytkownicy

Skupmy się jednak na samym składzie. W poprzednim wydaniu popularnych słodyczy konsumenci byli poinformowani, że czekolada razem z miazgą kakaową to 41,1% całego produktu. W nowym składzie natomiast pojawia się jedynie wzmianka o obecności czekolady mlecznej. Może to sugerować, że zawiera ona mniej kakao.

Dodatkowo we wcześniejszej wersji była podana informacja o tym, że wafelki zawierały 37% kremu kakaowego . Teraz nie ma niestety takiej informacji.

Wózek sklepowy, a w tle półki z produktami
Fot, Canva/hxdyl

Producent wyjaśnia powody swojej decyzji

Do całej sytuacji odniósł się sam producent „Pryncypałek” , czyli firma dr Gerrard. Dla redakcji WP Finanse postanowiła wyjaśnić powody swojej decyzji.

W związku z dotkliwym wzrostem cen kakao, który od wielu miesięcy utrzymuje się na światowych rynkach, i aby nie podnosić cen naszych produktów z dużym udziałem czekolady, zdecydowaliśmy się na modyfikację ich receptur - wyjaśniła w imieniu firmy Joanna Brewińska

Jak się okazuje, zmiana składu popularnych wafelków nie była jedynym rozwiązaniem, które firma brała pod uwagę. W grę wchodziła również podwyżka ceny .

Naszym celem było uchronienie konsumentów przed znaczącymi podwyżkami - cena paczki "Pryncypałek" 200g wzrosłaby do ponad 10 zł. Jednocześnie zależało nam na zachowaniu dobrej jakości i smaku naszych produktów. Ostatecznie, dzięki pracy naszych technologów i w wyniku prowadzonych testów, wypracowaliśmy optymalną recepturę - dodaje

Jednocześnie firma nie wyklucza powrotu do poprzedniej receptury.

Kakao w misce, a obok kawałki czekolady
Fot. Canva/margouillatphotos

Sprawdź przepis na rolady z mięsa . Zobacz, jaka surówka jest idealna do ryby .

Pokrusz i dodaj do ciepłej wody, napój zadziała na jelita jak miotełka
Poprawiła moją koncentrację i pamięć. Ten napar jest 100 razy lepszy od zielonej herbaty
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy