Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam wafelki w foremce i przykrywam tą masą. To ciasto robię w 10 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.08.2024 06:02

Układam wafelki w foremce i przykrywam tą masą. To ciasto robię w 10 minut

ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/dolciveloci89

Oto przepis na niesamowite orzechowe ciasto bez pieczenia. Mimo, że to receptura zupełnie na skróty, masa, która stanowi treść deseru, składa się z samych prostych i zdrowych składników. Smak zaś jest obłędnie orzechowy.

Proste ciasto bez pieczenia

Cukiernictwo to dziwna sztuka. Raz jesteśmy przekonani, że istnieje głównie po to, by robić na ludziach wrażenie misternością przygotowywania deserów. Kiedy indziej zaś liczy się to, by szybko uporać się z ciastem dla rodziny i gości i mało się przy tym napracować.

Ten przepis łączy najlepsze z obu światów. Ekspresowo łączymy w nim słodkie wafelki z bardzo łatwą masa, która gotowa jest po kilku ruchach robota. Teraz wystarczy parę godzin w lodówce w oczekiwaniu na gości.

składniki ciasta
fot. youtube.com/dolciveloci89
Przenigdy nie wyrzucaj liści pora. Wykorzystasz je w niezwykły sposób

Szybki deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dolci Veloci 89. Na podobnych zasadach jak nasze, ich ciasto ma jednak inny smak. Zamiast masła orzechowego użyty jest krem ciasteczkowy. Krem taki da się czasami kupić w sezonowej ofercie sklepów. Świetnie pasują do niego waniliowe wafelki. Nic jednak nie zastąpi odpowiedniej porcji masła orzechowego – jednego z najzdrowszych źródeł dobrych tłuszczów.

Składniki

  • 1 opakowanie wafelków orzechowych
  • 250 ml mascarpone
  • 350 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżki brązowego nierafinowanego cukru

Szybkie ciasto orzechowe

Formę do pieczenia wykładamy rantówką cukierniczą. Dno pokrywamy dokładnie wafelkami. Ciasteczka przykrawamy, jeśli to konieczne.

W misce mikserem ubijamy śmietankę, dodając cukier. Kiedy będzie puszysta, dodajemy partiami mascarpone, a następnie masło orzechowe. Wszystko łączymy w jednolitą masę.

Ciasto wykładamy na wafelki i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by dobrze stężało. Przed podaniem deser dekorujemy posiekanymi orzechami lub wybraną polewą.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę gołąbkową i jajecznicę po turecku.

gotowe ciasto
fot. youtube.com/dolciveloci89