Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 29.01.2025 14:29

Surówka, która podbiła mój stół. Idealna do ryby

Surówka z kapusty
Fot. Canva/slavlee, Getty Images

Do obiadu musi być też jakieś warzywo. Poza ziemniakami o tej porze roku idealnie sprawdzi się surówka. W ten sposób udaje mi się przemycić trochę warzyw do codziennej diety. Ten przepis na surówkę z białej kapusty odmienił moje obiady. Cudownie sprawdza się do ryby i kotletów schabowych.

Dlaczego warto jeść surówki w sezonie zimowym?

Zimą brakuje niektórych warzyw i owoców, jednak kapustę o każdej porze roku znajdziemy na sklepowych półkach. W połączeniu z jeszcze kilkoma składnikami to doskonały sposób na przemycenie do diety większej ilości składników odżywczych. Surówki są nie tylko bogate w witaminy, ale również w błonnik, który poprawia pracę jelit. Co takiego dobrego znajdziemy w surówce z białej kapusty?

Biała kapusta jest przede wszystkim niskokaloryczna, a to oznacza, że będzie idealna dla osób, które chcą zrzucić parę kilo. Zawiera składniki, które wspierają detoksykację organizmu. Poza tym doskonale pasuje do kotletów i ryby. Koniecznie sprawdźcie mój przepis na idealną surówkę. 

surówka
Fot. Canva/lanazap, Getty Images
Jem na śniadanie zamiast zwykłego chleba. Waga spada jak szalona

Idealna surówka do obiadu

Przepis na surówkę z białej kapusty jest naprawdę prosty. Wystarczy wzbogacić ją o kilka składników i będzie smakowała idealnie. Bez trudu wszystko uda się kupić nawet jesienią i zimą. Część składników większość z nas ma w domu. Przygotowanie zaczynamy oczywiście od kapusty.

Składniki:

  • ¼ główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • ½ pęczka koperku
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i ½ łyżeczki octu winnego
  • pieprz i sól

Dalsza część tekstu pod filmem. 

Jak zrobić surówkę z białej kapusty?

Kapustę szatkuję i wkładam do miski. Następnie obieram cebulę i kroję w kosteczkę. Teraz możemy przejść do marchewki. Są dwa sposoby przygotowania marchewki. Można ją poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa łączę, doprawiam solą i odstawiam na 15 min.

Po 15 min odcedzam wodę, którą wypuściły warzywa. W osobnej miseczce łączę ze sobą ocet, oliwę, pieprz oraz cukier. Całość mieszam, a następnie dodaję do surówki z białej kapusty. Na koniec kroję koperek i posypuję surówkę. Idealny dodatek do obiadu gotowy.

Surówka z białej kapusty doskonale komponuje się z klasycznymi kotletami schabowymi. Dla mnie jest też cudownym dodatkiem do smażonej ryby. Pasuje idealnie. Sprawdźcie też nasz przepis na kotlety mielone.

surówka do ryby
Fot. Canva/lanazap, Getty Images