Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Poprawiła moją koncentrację i pamięć. Ten napar jest 100 razy lepszy od zielonej herbaty
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 30.01.2025 15:58

Poprawiła moją koncentrację i pamięć. Ten napar jest 100 razy lepszy od zielonej herbaty

herbata oolong
Fot. Canva/yasuhiroamano, Getty Images

Pomiędzy zieloną a czarną herbatą plasuje się jeszcze jeden rodzaj herbaty. Częściej spotykana w krajach Azjatyckich tak zwana herbata „czarny smok” dopiero zyskuje na popularności w Polsce. Jakie ma właściwości?

Wyjątkowy napar z Azji

Herbata „czarny smok” znana jest również pod nazwą oolong. W odróżnieniu od herbaty zielonej oolong ma bardziej złożony i intensywny smak. Można wyczuć w niej nuty miodu i świeżych owoców. Jednocześnie „czarny smok” jest dużo delikatniejszy niż herbata czarna.

Poza aromatem możemy zaobserwować różnice w wyglądzie. Herbata zielona ma delikatnie utlenione liście i zachowuje swój kolor. W przypadku herbaty czarnej liście są całkowicie ciemne. Oolong jest pośrodku. Jakie właściwości ma „czarny smok”? Właśnie dla nich zaczęłam regularnie sięgać po ten napar.

herbata sypana
Fot. Canva/eAlisa, Getty Images
Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiem

Właściwości herbaty oolong

Herbata „czarny smok” przede wszystkim zbawiennie wpływa na nasze jelita. Poprawia ich pracę i dobrze działa na metabolizm. Właśnie dlatego warto sięgać po nią, kiedy jesteśmy na diecie. Jednak to nie wszystko.

Oolong zawiera aminokwasy, które pomagają na koncentrację. Natomiast L-teaniny zawarte w „czarny smoku” pomagają się zrelaksować i zniwelować stres. Jak poprawnie parzyć ten rodzaj herbaty?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak parzyć herbatę oolong?

Poszczególne herbaty przygotowujemy trochę inaczej. Herbatę zieloną należy parzyć w wodzie o temperaturze 70–80°C przez maksymalnie 3 min. Natomiast herbatę czarną w temperaturze 95–100°C. W tym przypadku czas parzenia powinien wynosić do 5 min. Jak jest z „czarnym smokiem”?

Oolong należy parzyć w wodzie o temperaturze 85–95°C przez maksymalnie 5 min. W przypadku tej herbaty możemy parzyć ją wielokrotnie i w ten sposób uzyskać różne wariacje smakowe. Sprawdź też nasz przepis na dubajską czekoladę.

oolong
Fot. Canva/nazileom, Getty Images