Poprawiła moją koncentrację i pamięć. Ten napar jest 100 razy lepszy od zielonej herbaty
Pomiędzy zieloną a czarną herbatą plasuje się jeszcze jeden rodzaj herbaty. Częściej spotykana w krajach Azjatyckich tak zwana herbata „czarny smok” dopiero zyskuje na popularności w Polsce. Jakie ma właściwości?
Wyjątkowy napar z Azji
Herbata „czarny smok” znana jest również pod nazwą oolong. W odróżnieniu od herbaty zielonej oolong ma bardziej złożony i intensywny smak. Można wyczuć w niej nuty miodu i świeżych owoców. Jednocześnie „czarny smok” jest dużo delikatniejszy niż herbata czarna.
Poza aromatem możemy zaobserwować różnice w wyglądzie. Herbata zielona ma delikatnie utlenione liście i zachowuje swój kolor. W przypadku herbaty czarnej liście są całkowicie ciemne. Oolong jest pośrodku. Jakie właściwości ma „czarny smok”? Właśnie dla nich zaczęłam regularnie sięgać po ten napar.
Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiemWłaściwości herbaty oolong
Herbata „czarny smok” przede wszystkim zbawiennie wpływa na nasze jelita. Poprawia ich pracę i dobrze działa na metabolizm. Właśnie dlatego warto sięgać po nią, kiedy jesteśmy na diecie. Jednak to nie wszystko.
Oolong zawiera aminokwasy, które pomagają na koncentrację. Natomiast L-teaniny zawarte w „czarny smoku” pomagają się zrelaksować i zniwelować stres. Jak poprawnie parzyć ten rodzaj herbaty?
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak parzyć herbatę oolong?
Poszczególne herbaty przygotowujemy trochę inaczej. Herbatę zieloną należy parzyć w wodzie o temperaturze 70–80°C przez maksymalnie 3 min. Natomiast herbatę czarną w temperaturze 95–100°C. W tym przypadku czas parzenia powinien wynosić do 5 min. Jak jest z „czarnym smokiem”?
Oolong należy parzyć w wodzie o temperaturze 85–95°C przez maksymalnie 5 min. W przypadku tej herbaty możemy parzyć ją wielokrotnie i w ten sposób uzyskać różne wariacje smakowe. Sprawdź też nasz przepis na dubajską czekoladę.