Drobno posiekaj i dodaj do masy na placki ziemniaczane. To mój ulubiony przepis
Placki ziemniaczana to niesamowita potrawa, która niewątpliwie jest gwarancją dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Ponadto jest bardzo syta, co sprawia, że warto ją przygotować, szczególnie jak jesteśmy bardzo głodni. Istnieje wiele odmian tego dania, które dobrze się przyjęły. Na jedną warto zwrócić uwagę.
Placki ziemniaczane, czyli szybka i prosta przekąska
Placki ziemniaczane są szybką i prostą przekąską pod warunkiem, że jemy je z dodatkami, których przygotowanie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu lub po prostu bez niczego . Jeśli mamy więcej czasu, to możemy przygotować do nich przepyszny mięsny sos, który idealnie wkomponuje się w przygotowane placki.

Ponadto popularne jest również dodanie startych pieczarek i sera żółtego. Wszystko polega na tym, aby smażyć placka, a po przewróceniu na druga stronę posypać go wspomnianymi składnikami i kontynuować smażenie pod przykryciem .
Od jakiegoś czasu powstają alternatywne wersje dobrze nam znanych placków. Jakie? Między innymi placki z cukinii, które także są dobrym wyborem . Oprócz tego warto sięgnąć po przepis na jeszcze inne placki. Koniecznie musicie go wypróbować.

Placki z kiszonej kapusty
Placki z kiszonej kapusty to fantastyczna opcja zastępcza dla ziemniaczanych. Na pewno warto ich spróbować. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 300 g kiszonej kapusty beczkowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- pieprz
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować placki z kiszonej kapusty?
Placki z kiszonej kapusty to bardzo dobry wybór na obiad lub kolację . Są proste i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze smaczne.
W pierwszej kolejności na małych oczkach tarki ścieramy ziemniaki i cebulę. Następnie przekładamy starte składniki na durszlak i odciskamy z nadmiaru soku .
Następnie kapustę również starannie i dokładnie wyciskamy , po czym drobno kroimy.
Do dużej miski przekładamy starte i pokrojone warzywa, dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor . Gotowe placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placki z kiszonej kapusty możemy podać z kleksem śmietany oraz koperkiem. Ewentualnie z sosem lub bez żadnych dodatków .
Sprawdź przepis na kotlety zamarynowane w coli . Zobacz, czy w Wielką Sobotę obowiązuje post .
