Nie kupuj, w tym roku sam zrób czekoladowe zajączki. Smakują i wyglądają obłędnie

Święta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami. Aktualnie przeżywamy czas Wielkiego Postu, a za kilka tygodniu będziemy się cieszyć przeżywanymi w rodzinnym gronie Świętami Wielkiej Nocy. Dlatego też należy się odpowiednio do nich przygotować. Wiedzieliście, że zajączka wielkanocnego z czekolady można zrobić samodzielnie w domu? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać przepis na taki rarytas.
Skąd wzięła sie tradycja zajączka wielkanocnego?
Zajączek wielkanocny jest niepodważalnym symbolem Świąt Wielkanocnych. Co roku pojawia się na stołach w czekoladowej postaci. Skąd jednak wzięła się jego tradycja i dlaczego jest kojarzony właśnie ze świętem Wielkiej Nocy?
Odpowiedź jest prosta: to jedno z pierwszych zwierząt, które uaktywnia się po zimie. Z tego powodu stał się symbolem ożywającej przyrody i nowego życia, podobnie jak jajka. Nic więc dziwnego, że postanowiono umieścić je w koszyku zajączka.
Zagłębiając się bardziej w historie tego zwierzęcia, można go również znaleźć w kulturze chrześcijańskiej, w której symbolizował postać grzesznika, jak i osoby, która żyje według nauk Chrystusa. W XVII wieku zając zaczął być coraz mocniej kojarzony z wielkanocnymi świętami.

Tradycja szukania jajek
Poszukiwanie jajek wielkanocnych to tradycja, która najprawdopodobniej przybyła do nas z Niemiec. Dlatego też cieszy się ona największą popularnością na Śląsku, Pomorzu Zachodnim oraz w Wielkopolsce, które niegdyś były silnie związane z wpływami naszych zachodnich sąsiadów, gdzie również pojawiły się pierwsze czekoladowe zajączki, a jak wiadomo, są one zaraz obok jajek najchętniej wręczanym prezentem na Wielkanoc.
W niektórych regionach Polski jajek, czyli prezentów od Zajączka Wielkanocnego, zaczyna się już szukać w Wielki Czwartek, zanim jeszcze nastąpi ścisły post. Natomiast w innych częściach ceremonia ta odbywa się w Niedzielę Wielkanocną, po zakończeniu uroczystego, rodzinnego śniadania. Wtedy też dzieci wyruszają na poszukiwania jajek z własnymi koszyczkami, które często są dekorowane i wystawiane na parapecie w Wielką Sobotę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak samodzielnie przygotować czekoladowego Zajączka Wielkanocnego?
Przygotowanie takiego deseru na Wielkanoc jest niesamowicie proste, potrzeba do tego tylko kilku produktów.
W pierwszej kolejności musimy się zaopatrzyć w dwie foremki 3D w kształcie zajączka. Można je bez problemu zakupić w Internecie.
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady, którą umieszczamy w odpowiedniej misce i wkładamy do mikrofali na 30 sekund. Ewentualnie możemy to tez zrobić w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu należy dokładnie pomieszać czekoladę.

Następnie przelewamy rozpuszczona czekoladę do foremek 3D w kształcie zajączka, jednocześnie dbając o to, aby powierzchnia była gładka i równa. Pamiętajmy również o tym, aby zostawić trochę czekolady, ponieważ będzie nam jeszcze potrzebna później. Możemy kilka razy postukać foremką o stół. To pomoże wyrównać czekoladę. Foremkę umieszczamy w lodówce i trzymamy ją tam do momentu, aż stężeje. Możemy też włożyć ją do zamrażarki, wtedy zajmie to mniej czasu.
W kolejnym kroku wyjmujemy ostrożnie zajączka z jednej foremki. Na tę drugą część nakładamy pozostałą rozpuszczoną czekoladę, po czym od razu przekładamy na nią wyjętego wcześniej z foremki zajączka. Całość wkładamy do zamrażarki na 10 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy starannie zajączka z foremki i delektujemy się jego smakiem.

Sprawdź przepis na pyszne galaretki idealne na Wielkanoc. Zobacz, jak zrobić krokiety bez mięsa.





































