Duszony schab z pieczarkami
Soczysty i rozpływający się w ustach schab jest jednym z najlepszych kulinarnych doświadczeń. Poniżej prezentujemy recepturę na schab duszony z pieczarkami, dzięki czemu mięso jest wyjątkowo wilgotne i pełne intensywnego smaku. Przepis jest banalnie prosty, więc nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Koniecznie pamiętaj o wcześniejszym podsmażeniu schabu. Dzięki temu będzie bardziej soczysty.
Schab duszony z pieczarkami zachwyca przede wszystkim delikatnością oraz smakiem. Duszenie sprawia, że włókna mięśniowe rozluźniają się i każdy kęs rozpływa się w ustach. Z kolei pieczarki nadają mięsu mocnego smaku i aromatu, które na długo zostają w pamięci po posiłku.
Do takiego mięsa najlepiej pasują dodatki, takie jak kluski śląskie, kopytka, kasza gryczana czy nawet makaron. Co więcej, ciężko poczuć się zaspokojonym tylko po jednym kawałku - przygotuj się na prośby o dokładkę.
Przepis na schab duszony z pieczarkami
Składniki:
-
700 g schabu
-
500 g pieczarek
-
szklanka wody
-
4 łyżki ketchupu
-
4 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
4 ziela angielskie
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i ścięgien, a następnie pokrój go na mniejsze, aczkolwiek równe kawałki. Delikatnie rozbij go tłuczkiem do mięsa, dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do garnka o grubym dnie wlej oliwę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Postaw garnek na gazie, wrzuć do niegop cebulę i smaż ją, aż delikatnie się skarmelizuje. Pod koniec smażenia dodaj do niej zmiażdżony czosnek. Przełóż warzywa do miseczki i wlej więcej oliwy do garnka.
Na tłuszcz wrzuć mięso i obsmaż je z każdej strony kilka chwil. Dodaj pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Duś na niewielkim ogniu przez 1.5 godziny . Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst wyjawia przepis na rewelacyjnie pyszne skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: uwielbiam