Smakosze.pl Przepisy Duszony schab z pieczarkami
canva/arfo, Getty Images

Duszony schab z pieczarkami

2 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Soczysty i rozpływający się w ustach schab jest jednym z najlepszych kulinarnych doświadczeń. Poniżej prezentujemy recepturę na schab duszony z pieczarkami, dzięki czemu mięso jest wyjątkowo wilgotne i pełne intensywnego smaku. Przepis jest banalnie prosty, więc nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Koniecznie pamiętaj o wcześniejszym podsmażeniu schabu. Dzięki temu będzie bardziej soczysty.

Schab duszony z pieczarkami zachwyca przede wszystkim delikatnością oraz smakiem. Duszenie sprawia, że włókna mięśniowe rozluźniają się i każdy kęs rozpływa się w ustach. Z kolei pieczarki nadają mięsu mocnego smaku i aromatu, które na długo zostają w pamięci po posiłku.

Do takiego mięsa najlepiej pasują dodatki, takie jak kluski śląskie, kopytka, kasza gryczana czy nawet makaron. Co więcej, ciężko poczuć się zaspokojonym tylko po jednym kawałku - przygotuj się na prośby o dokładkę.

Przepis na schab duszony z pieczarkami

Składniki:

  • 700 g schabu

  • 500 g pieczarek

  • szklanka wody

  • 4 łyżki ketchupu

  • 4 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek i ścięgien, a następnie pokrój go na mniejsze, aczkolwiek równe kawałki. Delikatnie rozbij go tłuczkiem do mięsa, dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Do garnka o grubym dnie wlej oliwę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Postaw garnek na gazie, wrzuć do niegop cebulę i smaż ją, aż delikatnie się skarmelizuje. Pod koniec smażenia dodaj do niej zmiażdżony czosnek. Przełóż warzywa do miseczki i wlej więcej oliwy do garnka.

Na tłuszcz wrzuć mięso i obsmaż je z każdej strony kilka chwil. Dodaj pokrojone pieczarki, cebulę, czosnek, ketchup, liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Duś na niewielkim ogniu przez 1.5 godziny . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o wzroście cen żywności w 2022 roku. Ten tekst wyjawia przepis na rewelacyjnie pyszne skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce.

Duszony schab

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy