Smakosze.pl Przepisy Dynia w słodko-kwaśnej zalewie
canva/romanadr

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

23 września 2021

Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.

Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszną dynię w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 1 kg dyni

  • garść ziaren gorczycy

  • kilka goździków

Zalewa:

  • 1 szklanka octu winnego 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 6 szklanek wody

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Słoiki wyparzamy. Składniki na zalewę z pominięciem octu zagotowujemy w garnuszku, tak aby rozpuścić cukier. Po doprowadzeniu ich do wrzenia dodajemy ocet.

Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Zanurzamy je w gorącej wodzie na pół minuty. Następnie odsączamy i przekładamy do słoików. Dosypujemy trochę gorczycy i goździków do każdego z nich.

Tak przygotowane słoiki wypełniamy gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy . W tym celu umieszczamy je w dużym garnku z wodą i gotujemy przez około 20 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.

Pamiętajmy, że małej, intensywnie pomarańczowej dyni odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki . Jest ona jadalna i mączysta, dzięki czemu świetnie zagęści sos czy gulasz . Sprawdź koniecznie nasz przepis na curry z dynią, soczewicą i papryką . Na chłodne, jesienne wieczory polecamy także pyszną pumpkin spice latte .

dynia marynowana
dynia marynowana

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy