Dyniowe ciasto w sam raz na Wszystkich Świętych
Sezon na dynie to doskonały pretekst, aby bawić się w domowego cukiernika i robić z jej udziałem pyszne ciasta na Wszystkich Świętych. Ciasto dyniowe doskonale pasuje do kawy, herbaty oraz jako zwykła przekąska. Dużą zaletą jest niewielka ilość czasu potrzeba do jego wykonania.
Ciasto dyniowe można przygotować na dwa główne sposoby. Jeden z nich polega na upieczeniu kruchego spodu, na który wykłada się dyniowy farsz z dużą ilością przypraw.
Druga metoda, którą zajmujemy się poniżej, pozwala na cieszenie się ciastem przypominającym biszkopt, w którym dynia rozłożona jest w całej masie. Idealnie wpasuje się również w świąteczną aurę Wszystkich Świętych.
Idealny deser na Wszystkich Świętych
Składniki:
-
300 g puree z dyni
-
225 g masła
-
1 szklanka cukru
-
2 łyżki ekstraktu waniliowego
-
skórka z jednej pomarańczy
-
4 jajka
-
250 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
50 g białej czekolady
Zacznij od wysmarowania tortownicy o średnicy 24 cm masłem i wyłożenia jej pergaminem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przepis na ciasto dyniowe
Do garnka włóż masło i roztop je na niewielkim ogniu. Do tłuszczu wsyp cukier oraz wlej ekstrakt waniliowy. Zdejmij naczynie z ognia. Do musu z dyni dodaj skórkę pomarańczową, masło i wymieszaj. Odłóż pół szklanki do polewy. Do reszty masy dodaj żółtka i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Białka połącz z musem. Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki. Przelej masę do formy i piecz ją przez 45 minut . Do szklanki puree dodaj roztopioną czekoladę i polej całością wierzch ciasta. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszy tradycyjny sękacz w domu. Ten tekst prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.
Źródło zdjęcia: canva/MargoeEdwards, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku