Smakosze.pl Przepisy Dyniowe ciasto w sam raz na Wszystkich Świętych
canva/chas53

Dyniowe ciasto w sam raz na Wszystkich Świętych

22 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sezon na dynie to doskonały pretekst, aby bawić się w domowego cukiernika i robić z jej udziałem pyszne ciasta na Wszystkich Świętych. Ciasto dyniowe doskonale pasuje do kawy, herbaty oraz jako zwykła przekąska. Dużą zaletą jest niewielka ilość czasu potrzeba do jego wykonania.

Ciasto dyniowe można przygotować na dwa główne sposoby. Jeden z nich polega na upieczeniu kruchego spodu, na który wykłada się dyniowy farsz z dużą ilością przypraw.

Druga metoda, którą zajmujemy się poniżej, pozwala na cieszenie się ciastem przypominającym biszkopt, w którym dynia rozłożona jest w całej masie. Idealnie wpasuje się również w świąteczną aurę Wszystkich Świętych.

Idealny deser na Wszystkich Świętych

Składniki:

  • 300 g puree z dyni

  • 225 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • skórka z jednej pomarańczy

  • 4 jajka

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 50 g białej czekolady

Zacznij od wysmarowania tortownicy o średnicy 24 cm masłem i wyłożenia jej pergaminem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przepis na ciasto dyniowe

Do garnka włóż masło i roztop je na niewielkim ogniu. Do tłuszczu wsyp cukier oraz wlej ekstrakt waniliowy. Zdejmij naczynie z ognia. Do musu z dyni dodaj skórkę pomarańczową, masło i wymieszaj. Odłóż pół szklanki do polewy. Do reszty masy dodaj żółtka i wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę. Przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Białka połącz z musem. Wymieszaj ze sobą suche i mokre składniki. Przelej masę do formy i piecz ją przez 45 minut . Do szklanki puree dodaj roztopioną czekoladę i polej całością wierzch ciasta. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszy tradycyjny sękacz w domu. Ten tekst prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.

Ciasto dyniowe

Źródło zdjęcia: canva/MargoeEdwards, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy