Smakosze.pl Porady Dziadek chrupał je codziennie i cieszył się świetną formą. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też tak zaczęłam robić
Canva / jessicahyde

Dziadek chrupał je codziennie i cieszył się świetną formą. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też tak zaczęłam robić

29 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Widom dziadka siedzącego w fotelu z miseczka orzechów włoskich pamiętam z dzieciństwa. Gdy podrosłam, zapytałam, dlaczego tak je lubi. Zdradził mi wtedy, że orzechy to nie tylko pyszna, ale też zdrowa przekąska. Kiedy zdradził mi szczegóły, sama zaczęłam je zajadać.

Orzechy włoskie miały niebanalny wpływ na kondycję dziadka

Dziadek wyjawił mi, czemu tak uwielbia orzechy włoskie. Przede wszystkim cenił je za ich intensywny i charakterystyczny smak. Dodatkowo ta przekąska w dobry sposób wpływała na jego zdrowie i samopoczucie. Z chęcią sama wprowadziłam ją do swojego jadłospisu.

Orzechy uważane są za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Orzechy włoskie zaś są wśród nich wyjątkowo cenione. Trudno w jednym zdaniu zawrzeć wszystkie korzyści płynące z ich regularnego chrupania. Utrzymanie optymalnej wagi to tylko jedna z nich.

rozłupane orzechy włoskie.jpg
Canva / jcwait
Siostra Anastazja robi najlepsze buraczki na zimę. Dodaje do nich sezonowy specjał, smak rozpływa się w ustach

Orzechy włoskie to pyszna, a przy tym zdrowa przekąska

Orzechy włoskie są doskonałą przekąską , którą możemy zajadać bez wyrzutów sumienia. Znacznie lepiej sięgnąć po nie, niż po chipsy czy słone paluszki . Orzechy nie dość, że zaspokajają głód, to jeszcze mają masę wartości odżywczych .

Dawniej uważano orzechy włoskie za tuczące . Wzięło się to z ich dość wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczu . W większość są to jednak zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe , których nasz organizm potrzebuje. Dziś już wiemy, że orzechy nie tylko nie powodują wzrostu wagi, ale wręcz pomagają schudnąć .

Orzechy włoskie, mimo wysokiej kaloryczności, pomagają walczyć ze zbędnymi kilogramami . Wystarczy, że w swoim jadłospisie będziemy dbać o zachowanie ujemnego bilansu kalorycznego . Garść orzechów dziennie uzupełni dietę o witaminy i składniki mineralne, których potrzebujemy szczególnie podczas odchudzania .

Orzechy włoskie nie tylko dostarczają wielu cennych składników odżywczych . Dodatkowo są produktem bardzo sycącym. Dzięki temu już niewielka ich ilość zaspokoi nasz apetyt na długi czas . Jedz kilka sztuk dziennie, a sam się przekonasz .

Orzechy włoskie wpływają dobroczynnie na cały organizm

Niewiele osób wie, jak zdrowe jest jedzenie orzechów włoskich . Ich właściwości wspierają działanie w zasadzie całego organizmu. Do tego poprawiają kondycję włosów i skóry twarzy . Zdrowa i pyszna przekąska jest nie do przecenienia .

Jedzenie orzechów włoskich wpływa korzystnie na układ krążenia . Zawarte w nich związki obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto zapobiegają stanom zapalnym i powstawaniu zakrzepów . Do tego wszystkiego orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi .

Orzechy wzmacniają nasz układ nerwowy . Są dobre dla osób przemęczonych, żyjących w stresie i nadpobudliwych. Dodatkowo mogą pomóc w przypadkach problemów ze snem . Dzięki wysokiej zawartości fosforu poprawiają też pracę mózgu i usprawniają zachodzące w nim procesy .

Jedzenie orzechów włoskich pomaga na dolegliwości żołądkowe . Produkt ten wykazuje silne właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne. Pomoże uporać się z dokuczliwymi objawami zatrucia pokarmowego . Zjedz odrobinę orzechów i poczuj ulgę.

Orzechy włoskie, jak widać, mają szereg prozdrowotnych właściwości . Do tego doskonale smakują, a ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Zacznij już dziś zjadać około 6-7 orzechów dziennie . Już po kilku dniach przekonasz się o ich niezwykłym działaniu. Z zielonych orzechów babcie przyrządzały kiedyś niezwykły specyfik . Dzięki włożeniu orzechów włoskich do wrzątku pożegnasz raz na zawsze znany problem .

orzechy włoskie gotowe do jedzenia.jpg
Canva / ma-no
Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam
Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy