Siostra Anastazja robi najlepsze buraczki na zimę. Dodaje do nich sezonowy specjał, smak rozpływa się w ustach
Przetwory siostry Anastazji są znane na całą Polskę. Teraz jest idealny czas, by sprawdzić jej przepis na buraczki na zimę. Zakonnica do swoich słoików dodaje 2 typowo letnie składniki. Dzięki nim całość smakuje wprost obłędnie.
Takie buraczki na zimę zachwycą kazdego
W przepisie na buraczki na zimę nie ma wielkiej filozofii. Zazwyczaj składa się on z octu, cebulki, przypraw i oczywiście buraków. Sposób siostry Anastazji może niejednego zaskoczyć, gdyż zawiera jeszcze 2 smakowite dodatki. Akurat teraz trwa na nie sezon.
Siostra Anastazja do swoich buraczków na zimę dodaje paprykę oraz cukinię. Ich słodka nuta doskonale komponuje się z burakami. Warto skorzystać z tego przepisu, póki warzywa możemy dostać za grosze. W zimowe miesiące będziesz z przyjemnością delektować się ich smakiem.
Robię to na obiad, gdy brakuje mi pomysłów. Składniki są tanie, a rodzina zajada aż się uszy trzęsąPrzepis na buraczki na zimę od siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg buraczków
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki czerwonej
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 1 czubata łyżka soli
- 1 czubata łyżka cukru
- 10 szt. ziela angielskiego
- 10 szt. liści laurowych
Najlepsze buraczki na zimę krok po kroku
Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach do miękkości. Odcedź je i odstaw do ostudzenia. Kiedy będą już chłodne, obierz je i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Cukinię do buraczków na zimę dokładnie umyj. Zetrzyj ją na tarce razem ze skórą. Warzywo oprósz solą i odstaw na jakiś czas, aby puściło wodę. Następnie je odsącz.
Oba składniki buraczków na zimę przełóż do miski i wymieszaj. W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa. Cebulę drobno posiekaj, a paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Przygotuj zalewę do buraczków na zimę. Wodę zagotuj z octem, dodaj do niej przyprawy. Kiedy zacznie wrzeć, dołóż do niej przygotowane warzywa. Wszystko razem wymieszaj.
Gorące składniki buraczków na zimę porozkładaj do czystych i wyparzonych słoików. Naczynia dokładnie zakręć. Pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 20 minut, a następnie odstaw do ostudzenia. Słoiki z buraczkami na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Te ogórki siostry Anastazji to prawdziwy hit. Te buraczki bez dodatku octu zachwycą delikatnym smakiem.
Źródło: mojegotowanie