Smakosze.pl Przepisy Dziadek zawsze dodawał do jajecznicy te 2 składniki. Jej smak uwielbiam do dziś
Fot. YouTube/KuchniaKwasiora

Dziadek zawsze dodawał do jajecznicy te 2 składniki. Jej smak uwielbiam do dziś

8 lipca 2024

Jaka jest najsmaczniejsza jajecznica? To ta, którą robił mój dziadek. Nie żałował do niech swoich tajnych składników. Jajecznica wychodziła jak żadna inna i była bardzo pożywna.

Jajecznica, czyli pożywne śniadanie

Jajecznica jest jednym z najbardziej lubianych dań . Przyrządzamy je chętnie na śniadanie , bo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak ja korzystam ze sposobu mojego dziadka na jajecznicę. Jej smaku nie da się po prostu opisać .

Była doskonała, pożywna i pachnąca. Te cechy zawdzięczała składnikom, z którymi dziadek robił to danie na śniadanie. W jajecznicy nie brakowało cebuli i słoniny. Do tego pieczywo z masłem i mamy najlepsze śniadanie , jakie można sobie wymarzyć . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Kwasiora KK.

jajecznica
Fot. Canva/Haby
Układam jajka w naczyniu i zalewam tym sosem. Mógłbym to jeść na kolację cały czas

Jak zrobić jajecznicę z cebulą i słoniną?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g słoniny
  • 2 cebule
  • masło do pieczywa

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia słoniny w  drobną kostkę. Wrzuć ją na zimną patelnię, a tłuszcz lepiej się wytop i. Cebulę pokrój w piórka i dodaj na patelnię, gdy skwarki będą już trochę wysmażone. Cebula powinna złapać trochę posmak spalenizny, a potem zyska słodycz, bo będzie się karmelizować.

Dzięki temu jajecznica zyska wyjątkowy smak. Cebulę trzeba zostawić, żeby się lekko przypaliła. Teraz czas na wbicie jajek . Po minucie dopiero zacznij mieszać, gdy jajka są już ścięte. Pamiętaj, by mieszać jajecznicę bardzo rzadko. Jajecznica jest już gotowa do podania.

Jajecznica o wyjątkowym smaku

Jajecznica jest bardzo treściwa i ma konsystencję, w której widać duże kawałki jajek , cebuli i skwarek. Będzie smakować z pajdą chleba posmarowanego masłem . Takie śniadanie jest bardzo smaczne i pożywne. Podczas przyrządzania dania ważne jest odpowiednie smażenie jajecznicy.

Najpierw trzeba trochę wysmażyć skwarki, potem dodać cebulę i lekko ją przypiec. Powstanie wyjątkowy smak, lekko przypalony, ale też delikatnie słodki . Jajecznica z przepisu dziadka z niego właśnie słynie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szynkę z piekarnika. Podawaliśmy przepis na pyszny deser z jabłkiem.

jajecznica
Fot. Canva/huseyinyuk

Źródło: YouTube/KuchniaKwasiora

Gessler broni cen pączków i jagodzianek. „Przepraszam bardzo, ale czy ja komuś każę kupować?"
Rodzina bez przerwy prosi mnie o ten sernik. Na szczęście robię go błyskawicznie, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy