Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szynka z piekarnika to specjalność mojej mamy. Wszyscy czekamy na ten obiad co niedzielę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.07.2024 11:26

Szynka z piekarnika to specjalność mojej mamy. Wszyscy czekamy na ten obiad co niedzielę

szynka pieczona
Fot. YouTube/ankagotuje

Szynka z piekarnika na obiad będzie smakować w niedzielę. Soczyste mięso naszpikowane jest pysznymi dodatkami. W szynce nie brakuje też aromatycznych przypraw, które sprawiają, że zjesz ją z apetytem. To idealna propozycja na niedzielny posiłek.

Szynka z piekarnika na obiad w niedzielę

Co gotujesz na obiad w niedzielę? U mnie w domu tego dnia jadamy szynkę z piekarnika, którą przyrządza moja mama. Danie jest mięciutkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Szynka z piekarnika na obiad pachnie przyprawami i zawiera czosnek oraz boczek. 

Dzięki tym składnikom jest wyjątkowo smaczna. To danie stało się już tradycją w moim domu. Mama podaje szynkę z piekarnika na obiad w niedzielę. Rodzina zajada się tym mięsem, dlatego polecam przepis, który znajdziesz na kanale YouTube Anka Gotuje. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

szynka pieczona
Fot. YouTube/ankagotuje
Strzelczyk pokazał swój sposób na młodą kapustę. Ta zasmażana nie ma do niej startu

Jak przyrządzić szynkę z piekarnika na obiad?

Składniki:

  • 2 ½ kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbków czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 liście laurowe
  • 2 cebule na koniec pieczenia

Przygotowanie dania zacznij od przeciśnięcia 5 ząbków czosnku przez praskę i przełóż go do miseczki. Wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Boczek pokrój w słupki. Pozostałe 5 ząbków czosnku pokrój wzdłuż na ćwiartki.

Mięso nacieraj przygotowaną mieszanką przypraw. Ostrym nożem zrób nacięcia i włóż ćwiartki czosnku i słupki boczku do mięsa. Potem sznurkiem zwiąż mięso. Dzięki temu będzie miało ładny kształt w czasie pieczenia. 

Szynka z piekarnika, czyli smak i soczystość

Pod sznurek na szynce dodaj kilka liści laurowych. Tak przygotowane mięso włóż do rękawa, przełóż do brytfanki i potem do lodówki na 3 godziny. Następnie szynkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Po upływie 1 godziny i 45 minutach zdejmij rękaw.

Na dno naczynia do sosu, który się wytopił, dodaj 2 cebule pokrojone w piórka. Mięso wstawiam jeszcze na 15 minut do pieczenia. Potem zdejmuję sznurek i szynkę podaję na gorąco. Jest pełna smaku i bardzo soczysta. Można ją jeść też na zimno. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać ocet do rosołu. Podawaliśmy przepis na rurki z ciasta francuskiego z pysznym kremem. 

szynka pieczona
Fot. YouTube/ankagotuje

Źródło: YouTube/ankagotuje

Zdjęcia: screen YouTube/ankagotuje