Smakosze.pl Przepisy Dzięki tej marynacie karkówka będzie miękka i soczysta. Jeden składnik jest kluczowy
screen z filmu na kanale YouTube Mistrz Fartucha

Dzięki tej marynacie karkówka będzie miękka i soczysta. Jeden składnik jest kluczowy

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Lada dzień w powietrzu zacznie unosić się aromat grillowanych potraw. W czasie majówki ta forma przyrządzania jedzenia bije rekordy popularności. Sprawimy, że Twoja karkówka zdeklasuje wszystkie pozostałe w promieniu wielu kilometrów. Jej sekret tkwi w marynacie z dodatkiem wyrazistej musztardy.

Majówka bez karkówki z grilla nie ma racji bytu

Podczas majówki na ruszcie lądują rozmaite potrawy. Wśród miłośników mięs prym niezmiennie wiedzie jednak soczysta karkówka. Wypróbuj przepis kanału Mistrz Fartucha na YouTube, z którego pochodzą powyższe zdjęcia. Prosta, ale niezwykle aromatyczna marynata sprawi, że grillowana wieprzowina będzie tak pyszna, jak nigdy wcześniej.

Karkówka, podobnie jak inne marynowane mięsa, wymaga odpowiedniego czasu chłodzenia w lodówce. Jej przyrządzenie z okazji majówki zaplanuj więc z odpowiednim wyprzedzeniem. W marynacie powinna chłodzić się przez ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu gotowa jest do położenia na grilla.

Leśnicy alarmują, nigdy nie zbieraj takich grzybów. Są łudząco podobne do jadalnych

Przepis na aromatyczną karkówkę z okazji majówki

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku

Hit na majówkę czyli grillowana karkówka krok po kroku

Karkówkę wieprzową pokrój w grube plastry . Każdy z nich powinien mieć ok. 1 cm grubości . Mięso odstaw na chwilę na bok.

W osobnej miseczce przygotuj marynatę do majówkowej karkówki . W tym celu wlej do naczynia 6 łyżek oleju. Następnie dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, ketchup, musztardę, zioła i przyprawy. Wszystko razem starannie wymieszaj .

Pokrojony w plastry przysmak na majówkę przełóż do dużej miski . Mięso zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj składniki tak, aby każdy plaster równomiernie był oblepiony sosem . Następnie miskę przykryj folią i odstaw do chłodzenia na ok. 3 godziny .

Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki . Plastry kładź na kratce nad żarem. Mięso grilluj, co jakiś czas przekręcając na drugą stronę, aż będzie upieczone w środku . Gotową karkówkę podawaj z ulubionymi dodatkami. Do mięsa z grilla wyśmienicie pasują domowe ogórki małosolne . Pomysłowa i świeża sałatka z zaskakujących składników zachwyci każdego smakosza .

grillowana karkówka.png
Canva / swkunst

Źródło: YouTube Mistrz Fartucha

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy